Σε 4 χρόνια θα τελειώσει ο έλεγχος των τραπεζών

Σε 4 χρόνια θα τελειώσει ο έλεγχος των τραπεζών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια θα χρειαστεί τελικά η ΕΚΤ για να ολοκληρώσει τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο, και η παράταση του χρονοδιαγράμματος ενδέχεται να εξωθήσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια. Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ ήταν να ολοκληρώσει τον ποιοτικό έλεγχο των τραπεζών μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέραν των τεσσάρων ετών, καθώς πρόκειται για περίπλοκο έργο και προϋποθέτει την εμπλοκή πολλών στελεχών.

Οι περισσότερες από τις τράπεζες που ελέγχει η ΕΚΤ διαθέτουν δικά τους εσωτερικά μοντέλα ελέγχου της διακινδύνευσης. Ανάμεσά τους οι τραπεζικοί κολοσσοί Deutsche Bank, Santander, UniCredit, BNP Paribas και Societe Generale. Σύμφωνα, όμως, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα μοντέλα ελέγχου κινδύνου που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι τράπεζες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Δεδομένου ότι θα πρέπει να εγκριθούν από τις εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τις αποκλίσεις ανάμεσα στις 123 τράπεζες που άρχισε να ελέγχει τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Υπολογίζεται πως συνολικά οι 123 τράπεζες διαθέτουν περίπου 7.000 μοντέλα ελέγχου κινδύνου.

Εν όψει της αξιολόγησής τους από την ΕΚΤ, οι τράπεζες αυτές έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους άνω των 260 δισ. ευρώ στο διάστημα από το 2008 και μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Εχουν μεσολαβήσει τα «τεστ κοπώσεως» που διεξήγαγε η ΕΚΤ και τα οποία δημοσιοποίησε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Από τα πορίσματά τους ήρθαν στο φως ελλείψεις κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ βάσει της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν οι εν λόγω τράπεζες στα τέλη του 2013. Εκτοτε, όμως, έχουν καλυφθεί οι περισσότερες από τις ελλείψεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή