Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Πορτογαλία

Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Πορτογαλία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι τιμές των πορτογαλικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά μετά την έκδοση επταετούς χρεογράφου στο πλαίσιο κοινοπρακτικού δανείου. Χθες, η έκδοση ομολόγων 3 δισ. ευρώ με λήξη τον Οκτώβριο του 2022 στέφθηκε με επιτυχία, σε μια περίοδο που η ΕΚΤ καλείται να αντιμετωπίσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και δέχεται εκτιμήσεις για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Σήμερα έχει προγραμματιστεί, επίσης, η έκδοση ισπανικών ομολόγων που θα λήγουν ανάμεσα στο 2020 και 2044. Η Πορτογαλία δανείστηκε χθες με επιτόκιο 2,24%, ενθαρρύνοντας υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στο διάστημα των τελευταίων μηνών εντείνεται η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία από την επιβράδυνση της Κίνας, επηρεάζοντας ακόμη και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης λόγω της μεγάλης ανασφάλειας των επενδυτών. Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων διολίσθησαν κατά 0,05% στο 2,68%, από το 2,76% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου, δηλαδή όταν η Κίνα προχώρησε αιφνιδίως στην υποτίμηση του γουάν.

Παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, οι συνθήκες στην πορτογαλική οικονομία φαίνεται να βελτιώνονται σταδιακά. Mέσα στην εβδομάδα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή παρέμεινε αμετάβλητος από το πρώτο τρίμηνο, κάτω από τις αρκετά ευμετάβλητες συνθήκες σε διεθνή κλίμακα. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας διολίσθησε στο 12,1% τον Ιούλιο από το 12,3% τον Ιούνιο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες ευνοούν την επικράτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές αυτόν τον Οκτώβριο. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η πτώση της ανεργίας είναι πλασματική και αποδίδεται σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα εκπαίδευσης. Τον Μάιο του 2014, η Πορτογαλία εξήλθε από το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας μετά τριετή ύφεση, χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Το 2011 είχε συμφωνήσει σε πακέτο οικονομικής βοήθειας 78 δισ. ευρώ, το οποίο εμπεριείχε σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή