Αύξηση ΑΕΠ κατά 1% αναμένει φέτος η Γαλλία

Αύξηση ΑΕΠ κατά 1% αναμένει φέτος η Γαλλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση διατήρησε χθες τις μετριοπαθείς προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2016 και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δύο εβδομάδες προτού παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2015. Το Παρίσι επιμένει ότι είχε δίκιο πέρυσι όταν απαίτησε και πήρε παράταση δύο ετών ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διατήρησε χθες αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1% το 2015 και κατά 1,5% το 2016, κίνηση που μάλλον θα προκάλεσε ανακούφιση στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των επενδυτών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την παράταση που της δόθηκε. «Είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση εκείνη την εποχή, με ορισμένους ακόμη και να επισείουν την απειλή της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Γαλλίας», είπε ο κ. Σαπέν. «Εκαναν λάθος, φυσικά, διότι έγινε εμφανής η υποστήριξη της Ευρώπης προς τη στρατηγική μας, η οποία στηρίχθηκε στο γεγονός ότι κάθε μήνας που περνάει, τηρούμε τις υποσχέσεις μας και πετυχαίνουμε τους στόχους μας», συμπλήρωσε ο κ. Σαπέν.

Κατά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ εφέτος σε 3,3% το 2016 και θα υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2017. Το δε δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί «σημαντικά κάτω» από το 100% του ΑΕΠ το 2016 και στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή υποχώρησή του. Η κυβέρνηση είπε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τη φορολογία για εταιρείες και οικογένειες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος το 2016 θα μειωθεί από το 52,3% το 2013 στο 46%. Ωστόσο η αναβολή της μείωσης ορισμένων φόρων για επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο στον Απρίλιο προκάλεσε την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου που έκανε λόγο για «κακό σημάδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή