Νέες δαπάνες ύψους 4,8 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, των προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης, της παιδείας και την κάλυψη των εξόδων για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της Σουηδίας για το 2016. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας θα αυξήσει ισόποσα τη φορολογία εισοδήματος, κυρίως των πλέον ευκατάστατων πολιτών, στην προσπάθειά της να μην αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% του χρόνου. Ωστόσο η αύξηση της φορολογίας, των εργατικών εισφορών για νέους εργάτες και των φοροαπαλλαγών επικρίνεται από οικονομικούς αναλυτές με το επιχείρημα ότι θα πλήξει την απασχόληση.
Παρουσιάζοντας τον νέο προϋπολογισμό, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφεν υποστήριξε ότι το έλλειμμα που του κληροδότησε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση τον αναγκάζει να αυξήσει τη φορολογία προκειμένου να καλύψει τις νέες δαπάνες για προγράμματα που έχουν στόχο την αύξηση της απασχόλησης. Η ανεργία στη Σουηδία βρίσκεται στο 7% και κατά την προεκλογική του εκστρατεία πέρυσι ο κ. Λόφεν υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2020 η Σουηδία θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της Ε.Ε. έως το 2020. «Δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, τη χαμηλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο ή την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής περικόπτοντας και άλλο τις δαπάνες και μειώνοντας, κοντόφθαλμα, τη φορολογία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μανταλένα Αντερσον. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να επενδύσουμε στη Σουηδία. Σε σπίτια και σε υποδομές, στη γνώση και στην ανταγωνιστικότητα, στη μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία», προσέθεσε. Τους τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει αλλάξει πολιτική, μετά τις άστοχες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού τα προηγούμενα χρόνια, βλέποντας τον πληθωρισμό να γίνεται αρνητικός. Πλέον έχει μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,35% και αγοράζει κρατικά ομόλογα στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό ώστε να πιάσει τον στόχο του 2%, κάτι που δεν έχει πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ωστόσο, μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Λέναρτ Φλουντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ, εκτίμησε ότι η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος θα μπορούσε να αποφέρει πολύ λιγότερα έσοδα απ’ όσα έχουν προϋπολογιστεί. «Είναι ατυχές σημάδι. Αν επιθυμείς να χρηματοδοτήσεις τον δημόσιο τομέα, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο, όχι λιγότερο», υποστήριξε ο κ. Φλουντ. Η υπουργός Οικονομικών κ. Αντερσον υποστήριξε πως η αύξηση της φορολογίας αφορά κυρίως «ομάδες με υψηλότερα εισοδήματα. Μπορεί να επηρεάσει (αρνητικά) τον αριθμό των εργατοωρών, ωστόσο δεν είναι πιθανό να επηρεάσει (αρνητικά) το ποσοστό απασχόλησης», είπε η υπουργός. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος προϋπολογισμός θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα για το 60% των Σουηδών, ωστόσο δεν υπολόγισε την αύξηση που θα επιφέρει η ενίσχυση των δαπανών για προγράμματα κατοικίας και για την εκπαίδευση». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Μπενγκτ Ρόστρομ και Λένα Σέλγκρεν της τράπεζας Nordea, πρόκειται για έναν «παραδοσιακό» προϋπολογισμό των Σοσιαλδημοκρατών, που «επικεντρώνεται περισσότερο στην αναδιανομή εισοδήματος και στην ανάπτυξη». Την αύξηση της φορολογίας επέκριναν και οι εργοδοτικές οργανώσεις επισημαίνοντας ότι η φορολογία στη Σουηδία είναι ήδη η υψηλότερη στον κόσμο.