Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ελαφρά άνοδο σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά μια εβδομάδα αστάθειας στην αγορά εν μέσω ανησυχίας για τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα και το πλεόνασμα παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν ανακάμψει τη Δευτέρα, αλλά άρχισαν εκ νέου να υποχωρούν την Τρίτη όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που επέτειναν την ανησυχία, καθώς επιβεβαίωναν την περαιτέρω επιβράδυνση της Κίνας, της πλέον ενεργοβόρας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Παράλληλα την Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ να έχει αυξηθεί κατά 19.999 βαρέλια την ημέρα, στα 9,136 εκατ. Ετσι αργά χθες το απόγευμα το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 45,32 δολάρια το βαρέλι έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 41 σεντς και το Brent στα 48,34 δολάρια το βαρέλι έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 17 σεντς.

Η δήλωση Γέλεν έριξε την τιμή του χρυσού

Η χθεσινή δήλωση της κ. Τζάνετ Γέλεν, ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού από το 2006, συνετέλεσε στην υποχώρηση της τιμής του χρυσού από το υψηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει εδώ και ένα μήνα. Παραδοσιακά η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού πλήττει τη ζήτηση για χρυσό, δεδομένου ότι άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα γίνονται ελκυστικότερα. Οι επενδύσεις σε χρυσό δεν πληρώνουν τόκο ούτε έχουν άλλου είδους επιστροφές, όπως οι επενδύσεις σε μετοχές και σε ομόλογα. Αναλυτές των αγορών εκτιμούν ότι η πτώση του χρυσού θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Η τομή του χρυσού για άμεση παράδοση υποχώρησε κατά 1% στα 1.142,75 δολάρια η ουγγιά στην αγορά του Λονδίνου. Η πρώτη πτώση έπειτα από τρεις συνεχείς ημέρες ανόδου περιέκοψε τα εβδομαδιαία κέρδη του χρυσού. Τον Ιούλιο η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Οι επενδυτές είχαν αυξήσει την κατοχή χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη είχαν αγοράσει 8,4 μετρικούς τόνους χρυσού, ποσότητα που είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Επιδεινώθηκε η εικόνα στην εγχώρια αγορά ομολόγων, την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα. Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων αυξήθηκαν και ταυτόχρονα υποχώρησαν οι τιμές, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,35%, όταν στην αρχή της εβδομάδας η απόδοση είχε κυμανθεί στο 8,15%. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στη χθεσινή συνεδρίαση είχε διαμορφωθεί στο 9,25% από 8,75% στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Ο όγκος συναλλαγών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 771 μονάδες βάσης την Παρασκευή από 748 μονάδες βάσης στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή