«Πρωταθλητές» ανάπτυξης Μπανγκλαντές και Βιετνάμ

«Πρωταθλητές» ανάπτυξης Μπανγκλαντές και Βιετνάμ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βιετνάμ και το Μπανγκλαντές αποτελούν τις δύο φωτεινές εξαιρέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας καθώς σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη παρά τη γενικότερη επιβράδυνση στην οποία συμπαρασύρει τις γειτονικές της χώρες η Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB), οι δύο χώρες προβλέπεται να σημειώσουν ανάπτυξη 6,5% το τρέχον έτος, υπερβαίνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη για 6,1%.

Οπως επισημαίνει η ADB, η βελτίωση της εικόνας των δύο χωρών οφείλεται κυρίως στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του μεταποιητικού τομέα τώρα που μεταφέρεται ένα τμήμα του εκτός Κίνας, καθώς αυξάνονται οι αποδοχές των Κινέζων εργαζομένων και το Πεκίνο επιχειρεί την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου με στροφή στην κατανάλωση. Το Μπανγκλαντές είναι σε θέση να παράγει προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας στο 1/3 του αντίστοιχου κόστους παραγωγής στην Κίνα όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζά του. Τα είδη ένδυσης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των εξαγωγών του Μπανγκλαντές και η αξία τους υπερέβη τα 18 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εξάλλου τα εμβάσματα από πολίτες του Μπανγκλαντές που εργάζονται στο εξωτερικό έφθασαν το 1,19 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση από το 1,17 δισ. δολάρια του περασμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά το Βιετνάμ, εξάγει μεγαλύτερο φάσμα προϊόντων και διαθέτει μεγάλο τομέα ηλεκτρονικών. Αναμένεται πως θα επιταχυνθεί η ανάπτυξή του το δεύτερο εξάμηνο χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τον μεταποιητικό τομέα που στοχεύει στις εξαγωγές και τις εισροές ξένων επενδύσεων. Οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους κατά 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Την ίδια στιγμή, πάντως, η ADB αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας στο 5,8% από το 6,3%, καθώς η επιβράδυνση της Κίνας έχει πλήξει τη ζήτηση για πρώτες ύλες τις οποίες εξάγουν οι χώρες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή