Η Γαλλία μπορεί, αλλά δεν θέλει να αλλάξει

Η Γαλλία μπορεί, αλλά δεν θέλει να αλλάξει

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συμφωνούμε πως κάτι γίνεται, το ερώτημα είναι η ταχύτητα και το βάρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν», λέει η κ. Σάρα Κάρλσον, αναλύτρια της Moody’s για τη Γαλλία. Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, είναι μία ακόμη φωνή που αμφισβητεί τη θέληση και την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά μια οικονομία που ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την παγκόσμια κρίση και δεν μπορεί να ρίξει την ανεργία κάτω από το 10%. Μάλιστα, η Moody’s αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ισχύ των γαλλικών θεσμικών οργανισμών εξαιτίας ακριβώς της «αργής και διακοπτόμενης» προόδου στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν επισκεπτόταν τη γραμμή συναρμολόγησης της Iveco, της τελευταίας γαλλικής εταιρείας κατασκευής λεωφορείων, καυχώμενος ότι οι φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις που προωθεί δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα ανοίγει στην ιδιωτική πρωτοβουλία την αγορά των γαλλικών ΚΤΕΛ, μεταρρύθμιση η οποία απέφερε 700 νέες θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Μακρόν. Επόμενος στόχος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του κ. Φρανσουά Ολάντ, η οποία επαίρεται ότι έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τους δεξιούς προκατόχους της, είναι η εξαιρετικά πολύπλοκη γαλλική εργατική νομοθεσία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Ομως, το Παρίσι δεν έχει δεχτεί τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να θίξει ορισμένα από τα ταμπού της γαλλικής οικονομικής κουλτούρας όπως τον πολύ μεγάλο βαθμό προστασίας που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι με μόνιμες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με αναλυτές, ένα πρόβλημα είναι οι πολιτικές καταβολές του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος κι ένα δεύτερο η κουλτούρα του γαλλικού κατεστημένου. Ο κ. Μαρκόν δέχτηκε έντονες επικρίσεις από τους ίδιους τους συντρόφους του τον Αύγουστο, όταν πρότεινε τη χαλάρωση του καθεστώτος εργασίας 35 ωρών την εβδομάδα, κάτι που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επιθυμούν οι περισσότεροι Γάλλοι. Στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ο κ. Μακρόν δέχτηκε τα πυρά του γαλλικού Τύπου, όταν διέρρευσαν σχόλια σύμφωνα με τα οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς εργασίας (και προστασίας) των Γάλλων δημοσίων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή