Ανησυχητικό μήνυμα σε ΕΚΤ από μεταποίηση, παραγγελίες εξωτερικού

Ανησυχητικό μήνυμα σε ΕΚΤ από μεταποίηση, παραγγελίες εξωτερικού

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μετριοπαθείς ρυθμούς επεκτάθηκε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων Markit. Θετική εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ύστερα από δύο μήνες όπου είχε καταγραφεί πτώση. Αναλυτικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 52,3 τον Αύγουστο, υποχωρώντας ακόμη και στη Γερμανία. Ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές παραγωγού υποχώρησε στις 48,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 50,5 τον Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση από τον Μάρτιο.

Εντείνονται, ως εκ τούτου, οι πιέσεις για να παρέμβει πιο δυναμικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ), δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών. Μικρή πτώση παρουσίασαν και οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, σύμφωνα με τη Markit, μια ανησυχητική ένδειξη για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην Ευρωζώνη από την επιβράδυνση των οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου. Μέσα στην εβδομάδα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθηση πως ενισχύεται η μετριοπαθής ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ροής πιστώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτως ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση, η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, οδηγώντας σε αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Χθες, ωστόσο, η Εurostat ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αντανακλώντας την πρώτη υποχώρηση μετά από έξι μήνες.

Aναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η EKT θα αποφασίσει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν της προθεσμίας του Σεπτεμβρίου του 2016, και θα αυξήσει το όριο στα 2,4 τρισ. ευρώ. Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί με αγορές τίτλων, επί το πλείστον κρατικών ομολόγων, της τάξεως των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, με την αξία του συνολικού προγράμματος να φθάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ. «Παρά την εφαρμογή ανεπανάληπτων μέτρων στήριξης και μιας σημαντικής διολίσθησης του νομίσματος, ο μεταποιητικός κλάδος δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη δυναμική ανάκαμψης και κινδυνεύει να παγιδευτεί ξανά σε στασιμότητα», είπε ο κ. Γουίλιαμσον.

Πτώση παρουσίασε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών και στη Γερμανία, διολισθαίνοντας στις 52,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 53,3 μονάδες τον Αύγουστο. Προμηνύεται περαιτέρω εξασθένιση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία, λόγω του σκανδάλου Volkswagen, καθώς αποκαλύφθηκε πως παραπλανούσαν τους καταναλωτές για τις εκπομπές ρύπων από τους κινητήρες των αυτοκινήτων της ίδιας μάρκας. Η Αudi, θυγατρική της Volkswagen, αποκάλυψε χθες πως έχει διαθέσει 2,1 εκατ. αυτοκίνητα που έχουν ενσωματωμένο το σύστημα λογισμικού με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων.

Στη Γαλλία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στις 50,6 μονάδες από τις 48,3 μονάδες έναν μήνα πριν και λίγο πάνω από τις 49,5 μονάδες τον Ιούλιο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2014. «Οι εταιρείες κέρδισαν έδαφος από την υποχώρηση του κόστους παραγωγής που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές», σχολίασε ο Τζακ Κένεντι, οικονομολόγος της Markit. Είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Δηλαδή, οι εταιρείες στον μεταποιητικό κλάδο κατάργησαν θέσεις εργασίας στους χαμηλότερους ρυθμούς του τελευταίου 18μήνου, με τον επιμέρους δείκτη της Markit να διαμορφώνεται στις 49,8 μονάδες. Στην Ιταλία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών υποχώρησε στις 52,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 53,8 μονάδες τον Αύγουστο. Στην Ισπανία, αντίστοιχα, διολίσθησε στις 51,7 μονάδες από τις 53,2 μονάδες τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή