Ελλείψεις ασημένιων νομισμάτων λόγω μεγάλης ζήτησης

Ελλείψεις ασημένιων νομισμάτων λόγω μεγάλης ζήτησης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής αγορά ασημένιων νομισμάτων αντιμετωπίζει πρωτοφανή μείωση της προσφοράς σε μέταλλο, υποχρεώνοντας ορισμένα νομισματοκοπεία να θέσουν όριο στις πωλήσεις τους και να αυξήσουν τις υπερωρίες. Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ, παρατηρείται μία απρόσμενη αύξηση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να αναζητούν στο εξωτερικό πηγές προμηθειών. Συγκεκριμένα, το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ όρισε ποσοστώσεις πωλήσεων για τα εμβληματικά ασημένια νομίσματα, που φέρουν την παράσταση του αμερικανικού αετού. Η απόφαση ετέθη σε ισχύ τον Ιούλιο, λόγω αδυναμίας να καλυφθεί η ζήτηση. Αμέσως μετά, την ίδια κίνηση έκανε και το καναδικό νομισματοκοπείο, δεδομένου ότι τον μήνα αυτό είχε υψηλότατες πωλήσεις-ρεκόρ σε ασημένια νομίσματα. Στη δε Αυστραλία το αντίστοιχο ίδρυμα πώλησε τον Ιούλιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια ουγγιές ασημένιων νομισμάτων, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες από τον Αύγουστο. Εξ ου και έθεσε ποσοστώσεις στην προμήθεια μιας νέας σειράς ασημένιων νομισμάτων μέσα στον Οκτώβριο.

Ο διευθυντής χονδρικής Νιλ Βανς στο Νομισματικοπείο του Περθ στην Αυστραλία δήλωσε πως «η ζήτηση για ασημένια νομίσματα έχει υπερβεί εντελώς τα αναμενόμενα και μοιάζει να διακατέχει τους ανθρώπους μία τρέλα, επειδή εικάζουν ότι υπάρχει έλλειψη αργύρου». Στην πραγματικότητα, όπως προσθέτει ο κ. Βανς, αυτό που συμβαίνει είναι κατάρρευση της μεταποιητικής ικανότητας. Η ζήτηση έχει ενισχυθεί λόγω της κάμψης των τιμών αργύρου στην αγορά σποτ στα 14,33 δολάρια η ουγγιά στα τέλη Ιουλίου και της περαιτέρω πτώσης σε ναδίρ εξαετίας τον Αύγουστο. Τότε η τιμή σποτ άγγιξε τα 14 δολάρια η ουγγιά. Τα στελέχη των νομισματοκοπείων ανέφεραν ότι κατελήφθησαν εξαπίνης από το απρόβλεπτα ζωηρό ενδιαφέρον για αγορά ασημένιων νομισμάτων. Τον Ιούλιο, μήνας ενδεικτικός των εξελίξεων, το Νομισματικοπείο των ΗΠΑ διέκοψε σχεδόν 20 ημέρες τις πωλήσεις του λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Στα 35 χρόνια της σταδιοδρομίας του ως μεσίτης πολυτίμων μετάλλων στη διεθνή αγορά, ο Ρόι Φρίντμαν, αντιπρόεδρος της Manfra, Tordella & Brookes, που δραστηριοποιείται στη χονδρική αγορά νομισμάτων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει στη ζώσα μνήμη ανάλογη περίπτωση τόσο μεγάλων ελλείψεων στις προμήθειες ασημένιων νομισμάτων, ελλείψεις οι οποίες εκτείνονται από όσα κόβονται στη Βόρεια Αμερική μέχρι τα νομίσματα που κόβονται στην Αυστρία και στη Βρετανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή