Ευκαιρίες για τα Ηedge Fund λόγω Κίνας και στις αναδυόμενες αγορές

Ευκαιρίες για τα Ηedge Fund λόγω Κίνας και στις αναδυόμενες αγορές

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν πολλά επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (Ηedge Fund) τους μήνες που ακολούθησαν την αναταραχή των ασιατικών κι αναδυόμενων αγορών.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg ο Bakhramov, διευθυντής επενδύσεων της Forum AssetManagement εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 100 εκατομμυρίων δολαρίων αποκόμισε μεγάλες υπεραξίες λόγω της  κρίσης στα ασιατικά χρηματιστήρια και νομίσματα. Πιο συγκεκριμένα το βασικό fund της εταιρείας του Bakhramovπαρουσίασε κέρδη 24% τον Ιούλιο και απογειώθηκε στο 60% τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με επιστολή στους επενδυτές που είναι στη διάθεση του Bloomberg. Γενικά, το fund είχε αυξηθεί 107% φέτος μέχρι τον Αύγουστο.

Η πρόβλεψη του Bakhramov όπως και αυτή αρκετών άλλων μάνατζερ που στοιχημάτιζαν για πολλά χρόνια ότι οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα άρχιζαν να παρουσιάζουν πτώση, επιβεβαιώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.  «Βασικά περιμένουμε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας. Θα έχουμε πολλές δονήσεις και μετά ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό είναι μόνο η αρχή» είπε.

Ο Εric Peters διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας One River AssetManagement, με κεφάλαια ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψε επίσης σημαντικά κέρδη κατά την διάρκεια της κρίσης στις χρηματαγορές. Ο Peters αναφερόμενος στο πώς είχε σημαντικές αποδόσεις σημείωσε ότι προτίμησε να  κάνει ανοικτές πωλήσεις μετοχών Αυστραλίας και Βραζιλίας, Νορβηγική; Κορώνης, Χιλιανού Πέσο και σπόρων σόγιας και ταυτόχρονα να επενδύει μακροπρόθεσμα σε ομόλογα Αυστραλίας.

Το σύνδρομο «Dutch Disease»

H One River, όπως πρόσφατα μετονομάσθηκε  (πρώην Peters CapitalGroup),  έχει δημιουργήσει ένα fund, μέσω του οποίου ένας επενδυτής μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στα 5 μακροοικονομικά προγράμματα της εταιρείας. Μάλιστα ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών που ονομάζεται "Dutch Disease" έχει ποντάρει στην πτώση νομισμάτων και μετοχών σε χώρες παραγωγής βασικών προϊόντων.

Το συγκεκριμένο fund αυξήθηκε κατά 18%  τους πρώτους 8 μήνες του 2015, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση για τις αποδόσεις επενδύσεων. Ένα άλλο πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρσι με το όνομα "long volatility (μακροχρόνια αστάθεια) αυξήθηκε περίπου 9% τον Αύγουστο και μεσοσταθμικά έχει κερδίσει 9% φέτος είπε το ίδιο στέλεχος στο Bloomberg.

Καθώς η ανάγκη της Κίνας για βασικά προϊόντα μειώνεται, οικονομικοί παράγοντες σε αναδυόμενες αγορές δεν βλέπουν επαναφορά της ζήτησης στα παλιά επίπεδα σύντομα, είπε ο Peters.«Αυτή είναι μια πολύ έντονη κατάσταση καθώς χώρες που πέρασαν μια περίοδο που έγιναν τόσο πλούσιες τώρα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους" είπε ο Peters του οποίου η βάση είναι στο Greenwich στο Connecticut. «Είναι δύσκολο να προσελκύσουν νέους τύπους εταιρειών και βιομηχανιών στη χώρα τους. Αυτά τα πράγματα παίρνουν πολύ χρόνο» είπε.

O Bekhramov και ο Peters έχουν ξεπεράσει κατά πολύ πολλούς συναδέλφους τους. Τα μέσα hedgefunds που έκαναν προβλέψεις σε μακροοικονομικά γεγονότα έχασαν 0.8% φέτος μέχρι τον Αύγουστο, ενώ τα μέσα hedge fund που πόνταραν σε στρατηγικές έχασαν 0.1% την ίδια περίοδο σύμφωνα με την Hedge Fund Research Inc μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών που βρίσκεται στο Σικάγο.

Υφεση στην Κινέζικη Αγορά

Η Crescat Capital επίσης καταγράφει κέρδη, με το βασικό της παγκόσμιο fund, να αυξάνεται 4.8% τον Αύγουστο αφού ποντάρει στην πτώση του Κινέζικου Γουάν από πέρσι. Το fund έχει κερδίσει 11% φέτος μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το site της εταιρείας.

Η North Asset Management, η εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 δις προέβλεψε πτώση στην αγορά της Κίνας περίπου στα μέσα του προηγούμενου έτους και κέρδισε 8.1% το 2015 μέχρι τον Αύγουστο όπως είπε την Δευτέρα ο διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας Γιώργος Παπαμαρκάκης.

«Είμαστε αρνητικοί όσο αφορά τις προβλέψεις μας για την Κινέζικη οικονομία. Νομίζουμε ότι η Κίνα πρόκειται να μειώσει δραστικά τα επιτόκια» είπε ο Παπαμαρκάκης προσθέτοντας ότι για μήνες θα υπάρχει αστάθεια στις χρηματαγορές εκεί. Την ίδια ώρα ο Bakhramov βλέπει ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί για χρόνια.

Η Κρίση στην Ασία

«Η κρίση στην Ασία άρχισε το 1997. Η αστάθεια τελείωσε το 2002» είπε ο Bakhramov, που πήρε Ph.D. στην οικονομική θεωρία στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη. «Υπάρχουν πολλές ιστορικές αναλογίες όσο αφορά την χρονική στιγμή. Νομίζω ότι αυτός ο γύρος που ξεκίνησε 12 μήνες πριν είναι ακόμη στα αρχικά στάδια» υπογράμμισε ο ίδιος κατηγορώντας τις διευκολύνσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, οι οποίες καθυστέρησαν την ανάδειξη των προβλημάτων  της Κίνας. «Είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί αυτή τη φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή