«Οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο του Brexit»

«Οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο του Brexit»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι επενδυτές παραβλέπουν τον κίνδυνο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποιούν οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι και αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω αυτήν την πιθανότητα στις εκτιμήσεις τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δεν έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το δημοψήφισμα, αλλά έχει δεσμευτεί πως θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2017. Οπότε η αβεβαιότητα και μόνο για τη χρονική στιγμή του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει τις αγορές των βρετανικών ομολόγων, τις τιμές των ακινήτων ή την ισοτιμία της στερλίνας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτό το ενδεχόμενο όσο η συζήτηση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ίδια τη χώρα. Οι UBS, Citigroup και Morgan Stanley είναι μεταξύ των τραπεζών που συμβουλεύουν τους πελάτες τους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διαμάχη του Brexit, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τον περασμένο μήνα, η Citigroup αύξησε τις πιθανότητες στο 30% για ένα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Ο κόσμος θα πρέπει να έχει υπόψη του μια τέτοια πιθανότητα», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Τίνσλεϊ της UBS. Aυτήν την εβδομάδα πραγματοποιείται το συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, όπου το ζήτημα του Brexit βρίσκεται στην ατζέντα λαμβανομένου, επίσης, υπόψη του τεράστιου κύματος πολιτικών προσφύγων στην Ε.Ε. Η Nomura θεωρεί πως υπάρχουν 25% πιθανότητες ενός Brexit, ενώ η Societe Generale εκτιμά πως είναι υψηλότερες, στο 45%. «Είναι ένα ζήτημα που προβάλλεται όλο και περισσότερο, και κάποια στιγμή να προκαλέσει έως ένα βαθμό αβεβαιότητα στις βρετανικές αγορές», σχολίασε ο Ιαν Χάρνετ, επικεφαλής επενδύσεων στην Absolute Strategy Research.

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα εξέθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις επιχειρήσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σίτι του Λονδίνου. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απορροφούν σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες. Αποχωρώντας από την Ε.Ε., η Βρετανία δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει ξένες επενδύσεις στον ίδιο βαθμό ή να έχει λόγο στη διαμόρφωση των κανόνων λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών.

H Bρετανία εξάγει στην Ευρώπη το ένα τέταρτο της παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού (41,1%), συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, πάνω από το ήμισυ της παραγωγής χημικών (57,2%), το 77,3% του ορυκτού πλούτου της, το ένα τρίτο των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών από το Σίτι του Λονδίνου και το ήμισυ της παραγωγής στον μεταποιητικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή