Στα 50 τους χρωστούν ακόμα το φοιτητικό δάνειο…

Στα 50 τους χρωστούν ακόμα το φοιτητικό δάνειο…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές παρενέργειες στην αμερικανική οικονομία έχει ο υπέρογκος δανεισμός φοιτητών και πτυχιούχων στη χώρα. Τα φοιτητικά δάνεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ανέρχονται σε 1,2 τρισ. δολάρια και αφορούν χορηγήσεις προς φοιτητές και φοιτήτριες που είτε ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους είτε τις εγκατέλειψαν στη διαδρομή, αλλά εξακολουθούν να είναι οφειλέτες. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι σήμερα είναι μεταξύ 35 και 50 ετών, δεν έχουν εξοφλήσει τα οφειλόμενα και κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Μάλιστα, τα παιδιά ορισμένων από αυτούς ετοιμάζονται να πάνε στο πανεπιστήμιο και να επωμιστούν νέα δάνεια.

Τα στοιχεία καταγράφονται σε σχετική έρευνα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Απασχόλησης του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και δείχνουν ότι όσοι δεν τελειώνουν τις σπουδές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τους πτυχιούχους. Η εξέλιξη παρομοιάζεται από τους ερευνητές με την κατάσταση στη δεκαετία του 1970, οπότε όσοι είχαν φοιτήσει στο πανεπιστήμιο αλλά δεν είχαν λάβει πτυχίο, είχαν στάσιμα εισοδήματα. Ωστόσο, ακόμα και οι πτυχιούχοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το 2013 για έναν πτυχιούχο 23-29 ετών το μέσο εισόδημα έφθανε τα 41.000 δολάρια έναντι 46.000 δολαρίων και πλέον το 2000.

Πάντως, από τη δεκαετία του 1970 και εντεύθεν το μέσο εισόδημα έχει δείξει σταθερή άνοδο για μία κατηγορία όπως είναι οι εργαζόμενοι άνω των τριάντα ετών με πτυχίο. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ακόμα και αυτή η βελτίωση των εισοδημάτων άρχισε να εμφανίζει στασιμότητα, προτού ακόμα ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και εκδηλωθεί η μεγάλη κρίση, αρχής γενομένης από το 2007 για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μείωση κατανάλωσης

Συνήθως ένας φοιτητής ή μία φοιτήτρια, που ολοκλήρωσε τις σπουδές το 2013, έχει να αποπληρώσει 27.300 δολάρια, και αυτό σημαίνει πως είναι ένα ποσό αυξημένο κατά 5.000 δολάρια με τρέχουσα αξία εν συγκρίσει με τα δεδομένα του 2000. Η αύξηση ισοδυναμεί με ποσοστό 22%. Οσοι, τώρα, αποφοιτούν, και συνεχίζουν κατευθείαν για το μεταπτυχιακό τους, ίσως και να κληθούν να πληρώσουν οφειλές 70.000 δολάρια, μετά το πέρας όλων των σπουδών. Κατά μέσον όρο το φοιτητικό δάνειο σε επίπεδο μεταπτυχιακού ανέρχεται σε 41.400 δολάρια, σε επίπεδο διδακτορικού φθάνει τα 71.600 δολάρια και για διδακτορικό σε φάση επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο πεδίο της ιατρικής και της νομικής εκτινάσσεται στα 128.600 δολάρια. Τα στοιχεία, που αναλύονται από το A.P., προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.

Σε τελική ανάλυση, οι έχοντες πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, αλλά δεν κατορθώνουν να έχουν αντίστοιχα υψηλά εισοδήματα, βλέπουν τον δανεισμό τους να γίνεται ακόμα επαχθέστερος. Οι καταναλωτικές δαπάνες καθυστερούν, δηλαδή το να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο. Στη συνέχεια αυτό επηρεάζει την οικονομία και πιθανώς την επιβραδύνει, δεδομένου ότι σε ποσοστό 70% στηρίζεται στις ιδιωτικές δαπάνες. Το 2012 οι πτυχιούχοι – επικεφαλής των νοικοκυριών σε ηλικία κάτω των 40 ετών όφειλαν 4.850 δολάρια σε ετήσια βάση. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 1.090 δολάρια από τα επίπεδα του 2001, αφού προσαρμοστεί στον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή