Βρετανία: 3,3 δισ. δολ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Βρετανία: 3,3 δισ. δολ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 3,3 δισ. δολαρίων ενδέχεται να χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών της Βρετανίας, ως αποτέλεσμα της διάσπασής τους αφενός σε τομέα λιανικής τραπεζικής και αφετέρου σε επενδυτικό βραχίονα, όπως έχει απαιτήσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η εποπτική και ρυθμιστική αρχή του βρετανικού τραπεζικού κλάδου, όπως τονίζει σε συμβουλευτικό έγγραφό της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στόχος της διάσπασης των βρετανικών τραπεζών είναι να προστατευθεί ο τομέας βασικών τραπεζικών υπηρεσιών σε περίπτωση μεγάλης ζημίας ή και κατάρρευση του σαφώς πιο επισφαλούς επενδυτικού βραχίονα. Ο τομέας των βασικών υπηρεσιών, δηλαδή ο τομέας που σχετίζεται με τις καταθέσεις, τις πληρωμές και τις υπεραναλήψεις, είναι κρίσιμος για τη Βρετανία.

Οι κανόνες που υπαγορεύουν τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών αναμένεται να εφαρμοσθούν στα μεγαλύτερα ονόματα του τραπεζικού κλάδου, τις HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays Plc, Santander U.K. και Co-operative Bank. Σε ανακοίνωσή της, η εποπτική αρχή του τραπεζικού τομέα τόνισε πως σχεδιάζει να επιτρέψει ορισμένες εξαιρέσεις στους κανονισμούς που απαγορεύουν στις εμπορικές τράπεζες να αναλαμβάνουν ορισμένες δραστηριότητες. Σε άλλο έγγραφο εργασίας, η εποπτική αρχή προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορεί μια τράπεζα να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περίπτωση που καταρρεύσει ένα σκέλος της. Μεταξύ άλλων, εκτιμά πως πρέπει να διατηρούνται οι «κρίσιμες» κοινές υπηρεσίες που μοιράζονται τα διαφορετικά σκέλη της τράπεζας, όπως για παράδειγμα ο τομέας της πληροφορικής, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά το κόστος που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η διαδικασία για τις τράπεζες, σύμφωνα με την εποπτική αρχή εκτιμάται σε μια εφάπαξ δαπάνη ύψους 5% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών και στη συνέχεια σε ετήσιο κόστος της τάξης του 3%. Θεωρεί πιθανόν να επιχειρήσουν οι τράπεζες να μεταβιβάσουν το κόστος αυτό στις χρεώσεις που επιβάλλουν στην πελατεία τους, αλλά επισημαίνει ότι το κατά πόσον θα το κάνουν, θα εξαρτηθεί τελικά από άλλους παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός και οι νέοι παίκτες στην τραπεζική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή