«Μπαϊράκι» Ρέντσι κατά Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό

«Μπαϊράκι» Ρέντσι κατά Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία θα ξανακαταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 «όπως είναι» εάν το απορρίψουν οι Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπερασπιζόμενος τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό με μείωση φόρων ύψους 35 δισ. ευρώ που παρουσίασε την Πέμπτη. Πρόκειται για προειδοποιητική βολή του Ιταλού πρωθυπουργού προς την Κομισιόν, αλλά κυρίως προς το Βερολίνο, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η Ρώμη θα εξαναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της όπως είχε κάνει και πέρυσι.

«Αν οι Βρυξέλλες βαθμολογήσουν τον προϋπολογισμό κάτω από τη βάση, τότε τον ξανακαταθέτεις και το σκορ γίνεται 1-1 και τίποτα δεν αλλάζει», δήλωσε χθες το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να προσθέσει ότι δεν περιμένει να απορρίψουν οι Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό για το 2016 διότι «συγκαταλεγόμαστε στις λίγες χώρες που σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες». Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που υιοθέτησε η Ευρωζώνη στο απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους, τα κράτη-μέλη παραχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να απορρίπτει το σχέδιο προϋπολογισμού μιας χώρας και να ζητάει την αναθεώρησή του αν κρίνει ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, π.χ. το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα. Ωστόσο ο κ. Ρέντσι θέλει να ενισχύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας μετά τρία χρόνια ύφεσης και γι’ αυτό κατάθεσε, την Πέμπτη, έναν αρκετά αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το 2016. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περικοπές φόρων συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά μείωση δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η Ρώμη σκοπεύει να καλύψει τη διαφορά μέσω νέου δανεισμού, στη χειρότερη περίπτωση, ή μέσω των αυξημένων φορολογικών εσόδων που θα αποφέρει η υψηλότερη ανάπτυξη, στην καλύτερη περίπτωση.

Tα σημεία τριβής

Το πιθανότερο είναι ότι η Κομισιόν θα έχει ενστάσεις τόσο για τον ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, όσο και για τον ρυθμό μείωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Ο προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα ύψους 2,2% του ΑΕΠ για το 2016, ωστόσο σύμφωνα με τους κανόνες η Ρώμη θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 0,5% του ΑΕΠ, ενώ ο κ. Ρέντσι προβλέπει μείωση κατά 0,4%. Το δε Βερολίνο υποστηρίζει ότι, αφού παρήλθε η ύφεση και πλέον η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, τώρα είναι η ώρα για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης αυτό που δεν αρέσει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι ότι ο κ. Ρέντσι προωθεί περικοπές φόρων στην ακίνητη περιουσία αντί για μείωση της φορολογίας της εργασίας, και ακόμη περισσότερο ότι η αρχική δέσμευση για μείωση δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ μετατράπηκε σε μείωση μόλις 5 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι, τελικά, Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμβιβασμό τις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι Βρυξέλλες απέρριψαν τον ισπανικό προϋπολογισμό, λέγοντας στη Μαδρίτη ότι πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Βέβαια, το έλλειμμα της Ισπανίας υπερβαίνει (αρκετά) το όριο του 3% του ΑΕΠ. Τέλος, χθες, η Κομισιόν κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας να καταθέσει «χωρίς καθυστέρηση» τον προϋπολογισμό του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή