Αρνητικός πληθωρισμός σε 11 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο

Αρνητικός πληθωρισμός σε 11 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ασύμμετρη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση καθίσταται ακόμη μια φορά εμφανής στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος ήταν αρνητικός τον Σεπτέμβριο στις 17 από τις 28 χώρες-μέλη. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, αποδεικνύει και το άκαρπο των προσπαθειών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τονώσει τις τιμές καταναλωτή, ώστε να εκπληρώσουν τον στόχο της για τα επίπεδα του σχεδόν 2%. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στις 19 χώρες της Ευρωζώνης ήταν αρνητικός εξαιτίας της δραστικής πτώσης των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν και αναλυτές, επιτείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να εξακολουθήσει το ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία και προσβλέποντας σε αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός σε ετήσια βάση στο -0,1%, εν συγκρίσει με το 0,1% τον Αύγουστο. Τον δε Σεπτέμβριο του 2014 ο δείκτης ήταν 0,3%. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τώρα, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης του πληθωρισμού διαμορφώθηκε επίσης σε αρνητικό έδαφος, στο -0,1% έναντι του 0,0% του Αυγούστου. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε σημειώσει περιορισμένη άνοδο, στο 0,4%. Στο πλαίσιο της Ευρωζώνης τα δεκαεπτά από τα δεκαεννέα κράτη-μέλη της έχουν αρνητικό πληθωρισμό με τους χαμηλότερους δείκτες στην Κύπρο (-1,9%), τη Ρουμανία (-1,5%) και την Ισπανία (-1,1%). Οι δε υψηλότεροι δείκτες παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (1,6%), στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία και στη Σουηδία με 0,9% για όλες, ενώ η Αυστρία είχε 0,6%. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε δεκαοκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., διατηρήθηκε αμετάβλητος σε τέσσερα και σημείωσε άνοδο σε έξι.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρνητικοί δείκτες παρατηρούνται και στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία με -0,2%, όταν, λόγου χάριν, η Ελλάδα έχει -0,8%. Ο αρνητικός ή οριακός πληθωρισμός είναι χρόνιο χαρακτηριστικό εξασθενημένης ανάκαμψης. Παρά την κινητοποίηση της ΕΚΤ, η ανάκαμψη δεν επιταχύνεται, ώστε να αναδυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια του Εβαλντ Νοβότνι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος αναφέρθηκε στα περί πληθωριστικών στόχων. «Πρέπει να πούμε ότι σαφώς δεν πιάνουμε τους στόχους», τόνισε, ανασκευάζοντας πρόσφατη πρόσφατη δήλωσή του, πως «ο πληθωρισμός τείνει σε μια ισορροπία των τιμών καταναλωτή».

Πάντως, ο ίδιος απέδωσε την εκτροπή των τιμών σε αρνητικό έδαφος στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών συλλογικά. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι είναι αναγκαίο να προστεθούν νέα εργαλεία στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ, η οποία κάνει χρήση όσων μέσων νομισματικής πολιτικής διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή