Ριζική αναδιάρθρωση στην Deutsche Bank από τη νέα διοίκηση

Ριζική αναδιάρθρωση στην Deutsche Bank από τη νέα διοίκηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάλληλος της Deutsche Bank πλήρωσε, κατά λάθος, 6 δισ. ευρώ σε πελάτη της γερμανικής τράπεζας στη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times. Τελικά η τράπεζα ανέκτησε το ποσό την επόμενη ημέρα. Ασφαλώς και είναι ανθρώπινα τα λάθη, ωστόσο αυτό που προξενεί κατάπληξη είναι το γεγονός ότι το λάθος εντοπίστηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Το περιστατικό δείχνει πόσο αναγκαία είναι η εκ θεμελίων αναδιάρθρωση της τράπεζας, που έχει αναλάβει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, στην προσπάθειά του να σπάσει τους δεσμούς με το όχι τόσο επιτυχημένο πρόσφατο παρελθόν του πιστωτικού ιδρύματος.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της DB Τζον Κρίαν δέχεται όλο και πιο μεγάλη πίεση ώστε να αναδιαρθρώσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα. Το κόστος μιας σειράς σκανδάλων στα οποία έχουν εμπλακεί στελέχη της και η ζημιά που προκάλεσε η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων το καλοκαίρι έχουν περιορίσει την κεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό άμεσων ανταγωνιστών της, όπως η UBS και η Credit Suisse. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ρεκόρ ζημιών, ύψους 6 δισ. ευρώ, το τρίτο τρίμηνο του 2015 και προειδοποίησε για πιθανή μείωση μερίσματος. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ο κ. Κρίαν χωρίζει σε δύο τμήματα τον επενδυτικό βραχίονα της DB και απολύει σειρά υψηλόβαθμων στελεχών της. «Σπανίως έχει γίνει τέτοια ριζική μεταρρύθμιση στην ιστορία της Deutsche Bank. Πράγμα που απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας Πάουλ Αχλάιτνερ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα τμήματα πωλήσεων και μεσολάβησης στις αγορές θα ενωθούν σε μια νέα διεύθυνση με την ονομασία Global Markets, επικεφαλής της οποίας τοποθετήθηκε ο κ. Γκαρθ Ρίτσι, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του τμήματος μετοχών. Συνενώνονται τα τμήματα εταιρικών και τραπεζικών συναλλαγών σε μια νέα μονάδα Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, επικεφαλής της οποίας τοποθετήθηκε ο ένας εκ των δύο επικεφαλής του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής κ. Τζεφ Εργουιν. Η Deutsche Bank πλησίασε πρώτη φορά τον κ. Εργουιν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αυτός ήταν επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας τραπεζικής της JPMorgan.

Παράλληλα, ο κ. Κρίαν θα χωρίσει στα δύο το τμήμα διαχείρισης πλούτου της τράπεζας. Το ένα τμήμα θα ασχολείται αποκλειστικά με τους πολύ πλούσιους πελάτες και το άλλο θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θεσμικούς πελάτες και στα Ταμεία. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Deutsche Bank, πλέον θα αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και οι τέσσερις βασικές της μονάδες. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο απαιτεί υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια ιδίως για τις επενδυτικές τράπεζες, στοιχείο που περιορίζει την κερδοφορία τους και αναγκάζει και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικά επενδυτικά τμήματα, όπως τις Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas και Standard Chartered, να περιορίσουν τα επενδυτικά τους τμήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή