Εκροή κεφαλαίων 530 δισ. δολαρίων από Κίνα σε 8 μήνες

Εκροή κεφαλαίων 530 δισ. δολαρίων από Κίνα σε 8 μήνες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξένα κεφάλαια εγκαταλείπουν μαζικά την Κίνα και προκαλούν μείωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων ενόψει ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου από τη Federal Reserve, αλλά και εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, όμως, το Πεκίνο πουλάει μαζικά ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και μειώνει σημαντικά την έκθεσή του στο αμερικανικό χρέος για πρώτη φορά μετά το 2001. Μολονότι ο συνδυασμός των δύο εξελίξεων φαίνεται να σκιαγραφεί πόσο αλληλένδετες είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, το Bloomberg αμφισβητεί την εξάρτηση της Ουάσιγκτον από τον δανεισμό του Πεκίνου. Οπως επισημαίνει, τα αμερικανικά fund αναπληρώνουν επάξια το κενό που αφήνει το Πεκίνο αγοράζοντας μαζικά ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους εγκατέλειψαν την Κίνα περίπου 520 έως 530 δισ. δολάρια εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη χώρα, αλλά και εν αναμονή της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία. Από αυτά, τα 200 δισ. δολάρια έφυγαν μέσα στον Αύγουστο, όταν ο καταλύτης που επιτάχυνε τις εκροές ήταν η αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να υποτιμήσει το γουάν μόλις είχε κατορθώσει να ανακόψει την πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων. Δεδομένου ότι ακολούθησε συνεχής υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και οι τράπεζες της χώρας προχώρησαν σε πωλήσεις συναλλάγματος ύψους 119,85 δισ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα αφενός των εκροών κεφαλαίων και αφετέρου των πωλήσεων συναλλάγματος ήταν μια δραστική μείωση των διαθεσίμων της Κίνας, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στα 3,5 τρισ. δολάρια από τα επίπεδα-ρεκόρ των 4 τρισ. δολαρίων στα οποία είχαν φτάσει τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο, ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής των ΗΠΑ που διακρατεί αμερικανικό χρέος ύψους περίπου 1,4 τρισ. δολαρίων, προχωρά σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Στη διάρκεια του έτους, υπολογίζεται πως η Κίνα πούλησε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων εν μέρει στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντλήσει κεφάλαια για να στηρίξει την οικονομία της και τα χρηματιστήριά της. Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν πως η μερική έξοδος της Κίνας από το αμερικανικό χρέος μπορεί να περιορίσει την πιστοληπτική δυνατότητα των ΗΠΑ και να δυσχεράνει τις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του Bloomberg, Αμερικανοί επενδυτές αγοράζουν ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου για πρώτη φορά μετά το 2012, μολονότι οι αποδόσεις τους έχουν προκαλέσει έκπληξη στους επενδυτές υποχωρώντας φέτος σε επίπεδα κάτω από το 2%. Στη διάρκεια του έτους αμερικανικά funds έχουν αγοράσει το 42% των ομολόγων και εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων που εξέδωσε φέτος το αμερικανικό κράτος. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών, καθώς το 2011 το ποσοστό τους δεν υπερέβαινε το 18%. Ετσι το χρέος που διακρατούν τα αμερικανικά funds φτάνει στα 4,3 τρισ. δολάρια, ενώ η αγορά αμερικανικού χρέους ανέρχεται συνολικά σε 12,9 τρισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά το γουάν, η χαμηλή του ισοτιμία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αιχμής ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Μία ημέρα μετά τη δήλωση του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, ότι το κινεζικό νόμισμα μπορεί να ανατιμηθεί περαιτέρω, η εξαμηνιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται στο γουάν, τονίζοντας πως παραμένει σε επίπεδα κάτω από «την κατάλληλη μεσοπρόθεσμη αξία του». Πρόκειται, πάντως, για μια πολύ ηπιότερη διατύπωση του προβλήματος από εκείνη στην έκθεση του Απριλίου, όταν το κινεζικό νόμισμα αναφερόταν ως «σημαντικά υποτιμημένο». Σημειωτέον ότι πρόκειται για ακανθώδες θέμα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί μονίμως το Πεκίνο ότι διατηρεί τεχνητά την ισοτιμία του νομίσματος χαμηλή, προκειμένου να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών. Η διελκυστίνδα κρατάει από το 1994, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την Κίνα ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή