ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για κινεζικές κρατικές εταιρείες «ζόμπι»

antistrofi-metrisi-gia-kinezikes-kratikes-etaireies-zompi-2107152

Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα κρούσματα κινεζικών εταιρειών που θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εγείροντας ερωτήματα για τη δέσμευση του Πεκίνου να υποστηρίξει κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες όπως η χαλυβουργία Sinosteel η οποία αθέτησε την Τρίτη την πληρωμή κουπονιού.

Η Sinosteel δεν κατάφερε να πληρώσει την Τρίτη τους τόκους ομολόγου ύψους 315 εκατ. δολαρίων που λήγει το 2017 και έχει απόδοση 5,3%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την προθεσμία πληρωμής ώστε να προσθέσει τα αποθέματα μιας μονάδας της ως εγγύηση για το ομόλογο. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης σκόπευε να συναντηθεί με τους ομολογιούχους της Sinosteel για να τους ζητήσει να μην ασκήσουν το έννομο δικαίωμά τους να ζητήσουν την πλήρη και άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων.

Ο κύβος ερρίφθη

Οι κινεζικές αρχές φαίνεται ότι αρχίζουν να εκκαθαρίζουν αδύναμες κρατικές εταιρείες τις οποίες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έχει αποκαλέσει «ζόμπι». Η εταιρεία Australia & New Zeeland Banking Group προειδοποιεί πως η αύξηση του επιπέδου του χρέους στον τομέα της κινεζικής χαλυβουργίας θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι και το επίπεδο του 3%. Από τις αρχές του έτους, δύο ακόμη κρατικές κινεζικές εταιρείες έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. «Η κυβέρνηση ίσως να θέλει να περιορίσει την παρέμβασή της σε περιπτώσεις χρεοκοπιών και να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Ιβάν Τσουνγκ, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Η αποτυχία της Sinosteel να πληρώσει το κουπόνι αποτελεί χρεοκοπία σύμφωνα με τις επενδυτικές εταιρείες Industrial Securities Co., Haitong Securities Co. και China Merchants Securities Co. Αντιθέτως, κατά την China Bind Rating Co. η περίπτωση δεν συνιστά χρεοκοπία εάν η Sinosteel και οι ομολογιούχοι της έχουν συμφωνήσει να καθυστερήσουν την πληρωμή του κουπονιού, ενώ συνιστά χρεοκοπία εάν δεν έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία. Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε την Τρίτη η Sinosteel, δεν αναφέρει εάν έχει έρθει σε παρόμοια συμφωνία με τους ομολογιούχους, ενώ δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις του Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Λι ανέδειξε τη δυσκολία να συμβιβάσει την επιθυμία για άνοιγμα των αγορών με την ανάγκη να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομίας και να αποφύγει έντονες αναταράξεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προλάβει τις συστημικές απειλές και ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να στερούν δανεικά από εταιρείες που αντιμετωπίζουν «προσωρινές» δυσκολίες.
Προβληματικοί κλάδοι

Σύμφωνα με αναλυτές της Moody’s, οι βιομηχανίες εξόρυξης, χάλυβα και κατασκευής πλοίων αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή χρεοκοπίας, και μάλιστα ενδέχεται να υπάρξουν και νέες εταιρικές χρεοκοπίες το ερχόμενο έτος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου της Sinosteel που λήγει το 2017 (έκδοσης του 2010) αυξήθηκε χθες κατά 20,1% στο 25,43%. Την προηγούμενη Παρασκευή, η Sinosteel είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλει την ημερομηνία κατά την οποία οι επενδυτές θα μπορούσαν να απαιτήσουν την πρόωρη εξόφληση των ομολόγων που λήγουν το 2017. Οι επενδυτές δεν μπορούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους πίσω στη Sinosteel πριν από τις 20 Νοεμβρίου, ενώ η αρχική ημερομηνία ήταν στις 20 Οκτωβρίου. «Γίνεται πιο δύσκολο να διασφαλίσει κανείς ότι οι επενδυτές θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους που έχουν τοποθετήσει σε ομόλογα εταιρειών που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες», σύμφωνα με τον αναλυτή Γιανγκ Τσάο της Haitong Securities. «Οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τους πιστωτικούς κινδύνους και να επικεντρώσουν τις επενδύσεις τους σε ομόλογα που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση», συνιστά ο κ. Γιανγκ.