Ευκολότερα δάνεια, ακριβότερα ακίνητα στη Βρετανία

Ευκολότερα δάνεια, ακριβότερα ακίνητα στη Βρετανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα μεσιτικά γραφεία στο Λονδίνο την ανανέωση του ενδιαφέροντος των Βρετανών για την απόκτηση κατοικίας. Σε αυτό συνέβαλε το ότι τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού, τα οποία είχαν τεθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές το παρελθόν έτος, φέτος χαλαρώνουν. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού αφενός και η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών αφετέρου αναθερμαίνουν τη φημολογία μεταξύ των παραγόντων της αγοράς ότι οι τιμές ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται εκ νέου να παρουσιάσουν αύξηση. Ειδικότερα, παρατηρείται μια αλλαγή στο πεδίο των στεγαστικών δανείων στη χώρα, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χαλαρώνουν τις προϋποθέσεις έγκρισης δανείων. Oπως επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το Bloomberg, πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο η αναλογία πιστώσεων προς διαθέσιμο εισόδημα είχε αύξηση το τρίτο τρίμηνο τρέχοντος.

Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η εξέλιξη αυτή κάνει και τους κτηματομεσίτες να προβλέπουν αύξηση των τιμών για τα ακίνητα στη ζώνη των 522.000 στερλινών κατά μέσον όρο, δηλαδή των 721.275 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μεταστροφή αυτή, η οποία προβλέπεται να υπάρξει στην αγορά στέγης, ίσως να δυσχεράνει τις προσπάθειες της Τραπέζης της Αγγλίας να αποτρέψει τη δημιουργία «φούσκας» στα ακίνητα. Εξ ου και είχε θέσει ανώτατο όριο στον ποσό το οποίο οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν σε συσχετισμό με τον μισθό τους.

Φέτος τον Αύγουστο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών κατοικιών στο Λονδίνο επιβραδύνθηκε στο 4,2% εν συγκρίσει με το 17,4% τον ίδιο μήνα του 2014. Αντιστοίχως, τον μήνα αυτό οι πωλήσεις κατοικιών ελαττώθηκαν κατά 14,3%. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο επί διεθνών θεμάτων της Commerzbank στο Λονδίνο, Πίτερ Ντίξον, «οι περιοριστικοί όροι δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας κατέστησαν δυσκολότερη την πρόσβαση σε στεγαστικές πιστώσεις, αλλά η προσπάθεια να αποθερμανθεί η αγορά ακινήτων εν γένει και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, απαιτεί εφαρμογή άλλων μέτρων όπως η αύξηση επιτοκίων ή η οικοδόμηση νέων κατοικιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή