Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε Β+

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε Β+

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σημαντική ώθηση στην επικείμενη έξοδο του υπουργείου Οικονομικών στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων θα δώσει η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Ο οίκος αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία από B- σε B+, με θετικό ορίζοντα. Το country ceiling από ΒΒ- ανήλθε εσε ΒΒ+ ενώ η αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα βελτιώθηκε στο Β.

O οίκος καταγράφει την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών και την επίτευξη των σχετικών στόχων. Οι Fitch προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα 1% του ΑΕΠ για το 2015 και πλεονάσματα 0,2% και 1% για το 2016 και 2017.  Καταγράφεται επίσης η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1.5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση 0,8%.

Από την άλλη, ο οίκος καταγράφει το γεμάτο προκλήσεις τραπεζικό περιβάλλον, κυρίως σε σχέση με την ποιότητα ενεργητικού αφού τα προβληματικά δάνεια είναι τα ψηλότερα από όσες χώρες εξετάσει ο οίκος.  Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και το ενδεχόμενο να επηρεάσουν μέσω της λήψης πολιτικών αποφάσεων τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα. Αβεβαιότητα στην Ελλάδα, διεθνής ύφεση και επιδείνωση της κατάστασης της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν.

Ο οίκος δικαιολογεί τον θετικό ορίζοντα σχολιάζοντας πως περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να επέλθει αν αυξάνονταν οι αναδιαρθρώσεις, αν υπήρχε συχνή πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικό κόστος, αν συνεχίζονταν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αν συνεχιζόταν η ανάκαμψη της οικονομίας.

Αντίθετα, σε περίπτωση που υπήρχαν ενδείξεις επιδείνωσης της τραπεζικής κατάστασης, αδυναμίας στη δημοσιονομική προσαρμογή, επιστροφή σε ύφεση και έλλειψη πρόσβασης στις αγορές θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση.

Oι οίκοι που διόρισε το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασαν τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας σε συνολικά 35 επενδυτές, ανάμεσά τους και 7 από Γερμανία, κάτι που κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στις προηγούμενες εκδόσεις χρέους, το ενδιαφέρον από Γερμανία ήταν ελάχιστο. Από τους υπόλοιπους επενδυτές, 22 ήταν στο Λονδίνο και οι άλλοι 6 στο Παρίσι. Με τη νέα αναβάθμιση, τα δεδομένα βελτιώνονται ακόμα περισσότερα όπως και οι προσπάθειες για έκδοση με όσο το δυνατό χαμηλότερο επιτόκιο.

Η έκδοση του ομολόγου αναμένεται να κυμαίνεται ανάμεσα σε 750 εκατ. ευρώ -ενδεχομένως και λιγότερο και σίγουρα όχι κάτω από 500 εκατ. ευρώ- και 1 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υπολογίζεται από 7,5 έως 10 χρόνια.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και το 2016 είναι ήδη εξασφαλισμένες και δεν αποκλείεται να προκύψουν και κάποιες αποπληρωμές δανείων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Την ίδια ώρα, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει από τώρα το έδαφος για να καλύψει τις λήξεις χρέους τη διετία 2019-2020, που ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως αν εξαιρεθούν τα ρευστά διαθέσιμα που έχει σήμερα η Κυβέρνηση, το δημόσιο χρέος κυμαίνεται γύρω στο 98% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή