Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Aνοδικά κινήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς οι επενδυτές έχουν ζωηρή διάθεση ανάληψης κινδύνου, ενώ είχαν επηρεαστεί ευμενώς και από τις δηλώσεις Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ, για περαιτέρω μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές του κλάδου, παράλληλα με το βελτιωμένο κλίμα οι επενδύσεις δέχονται πιέσεις εξαιτίας των υψηλών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς και του ισχυρού δολαρίου έναντι των λοιπών νομισμάτων. Χθες στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 0,7% στα 48,42 δολάρια το βαρέλι, αλλά συνολικά την εβδομάδα έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 4%. Στην αμερικανική αγορά η τιμή του αργού Ν. Υόρκης εμφάνισε υποχώρηση της τάξεως του 0,4% στα 45,60 δολάρια το βαρέλι. Στη διάρκεια της εβδομάδας είχε μία απώλεια 3,7%.

Με άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για τον χρυσό

Ανοδικά κινείτο χθες ο χρυσός, ο οποίος όμως στη διάρκεια της εβδομάδας είχε υποχωρήσει αρκετά. Παρά την ενίσχυση της τιμής του χρυσού κατά 0,6% στα 1.173,16 δολάρια την ουγγιά, το πολύτιμο μέταλλο αναμενόταν ότι θα ολοκληρώσει την εβδομάδα με απώλειες, διακόπτοντας το σερί δύο ανοδικών εβδομάδων. Την Πέμπτη η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει στα 1.162,50 δολάρια η ουγγιά. Η πτώση της τιμής του χρυσού σχετίζεται και με την άνοδο του δολαρίου που την Πέμπτη βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα μετά τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μετά τη λήξη του. Παράλληλα, τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αμερικανική αγορά ακινήτων και την αγορά εργασίας, συγκράτησαν την άνοδο του χρυσού. Φαίνεται δε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού από τη Fed πλήττει την αγορά του χρυσού, διότι πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την ελκυστικότητα του χρυσού, δεδομένου ότι πρόκειται για μια επένδυση που δεν αποφέρει τόκους. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ενώ πολλοί άλλοι νομίζουν ότι η αύξηση θα γίνει το 2016.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ενισχύθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στη διάρκεια της εβδομάδας και ταυτόχρονα σημειώθηκε πτώση των αποδόσεων. Αιτία οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από τη Μάλτα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να επεκτείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέραν του Σεπτεμβρίου 2016 αλλά και για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή ανήλθε στα 74,00 λεπτά του ευρώ και η απόδοση στο 7,40%. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) διαμορφώθηκε στις 689 μονάδες βάσης. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου παρουσίασε χθες απόδοση 7,20% από 7,83% που ήταν η απόδοση στην αρχή της εβδομάδας ενώ η τιμή της Παρασκευής ανήλθε στα 94,00 λεπτά του ευρώ από 93,00 λεπτά που ήταν η τιμή της περασμένης Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή