Η ΕΚΤ έτοιμη για υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων

Η ΕΚΤ έτοιμη για υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόλυτη συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στη Μάλτα, να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς και να μην προχωρήσει σε αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε μια αρκετά πιo ήπια ρητορική από ό,τι αναμενόταν, τονίζοντας τους κινδύνους που έχουν προκύψει για τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές εμπορευμάτων. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με την κατανάλωση να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής επωφελούμενη από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Οσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ θα αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπρόσθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετα μέτρα επεκτατικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο βαθμός της νομισματικής χαλάρωσης πρέπει να επανεξετασθεί στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου 2015, όταν το κυβερνητικό συμβούλιο θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οσον αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, ακόμα και μια νέα μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Στον απόηχο των ανωτέρω δηλώσεων από τον κ. Ντράγκι, οι περισσότεροι κύριοι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, ενώ τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκαν, με την απόδοση του αντίστοιχου 2ετούς κυβερνητικού τίτλου να υποχωρεί την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό κοντά στο -0,33%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να αγγίζει χαμηλά δύο μηνών κοντά στο 1,1070 την Παρασκευή στις αγορές της Ασίας, πλησίον του κατώτερου ορίου του πρόσφατου εύρους διαπραγμάτευσης (1,1100-1,1550). Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα (27-28 Οκτωβρίου), το αποτέλεσμα της οποίας πιθανότατα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την πορεία της συγκεκριμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή