Στην εξαγορά της EMC προχωρά η Dell

Στην εξαγορά της EMC προχωρά η Dell

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία πολύ μεγάλη εξαγορά πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου είναι και η μεγαλύτερη στη μέχρι σήμερα ιστορία του. Ο ιδρυτής της Dell, Μάικλ Ντελ, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη δεσπόζουσα θέση της EMC ως προς τις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων κι ενώ ο ανταγωνισμός καθίσταται ολοένα και πιο λυσσαλέος. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών σχεδιάζει να καταβάλει 33,15 δολάρια ανά μετοχή της EMC σε ρευστό, ενώ συνολικά θα επωμιστεί επιπλέον χρέος σχεδόν 50 δισ. δολαρίων, ώστε να ολοκληρώσει την εξαγορά. Στον όλο σχεδιασμό της χρηματοδότησής της συμμετέχουν πέραν του ίδιου του Μάικλ Ντελ και συνεταίροι του, όπως η Silver Lake, μία εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και επενδύσεων στην τεχνολογία. Στην εξαγορά συμμετέχει ο επενδυτικός οίκος του Μάικλ Ντελ, MSC Partners, καθώς και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings. Με την απόκτηση της EMC, η Dell θα ενισχύσει σημαντικά το οπλοστάσιό της, ώστε να εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της και να απαντήσει τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές από την αιώνια αντίπαλό της Hewlett – Ρackard και τις νεοφυείς επιχειρήσεις τύπου Nutanix.

Από πλευράς της EMC, ο συνδυασμός της με την Dell θα της εξασφαλίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη δραστηριοτήτων και αύξηση πωλήσεων, ώστε να κατευναστούν οι μέτοχοι και οι ακτιβιστές επενδυτές της. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ράτζες Γκάι, αναλυτής στη Macquarie Group, ότι από την οπτική γωνία της EMC, η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία. «Στην ουσία οι μεγάλοι πελάτες θα θελήσουν να κάνουν τις αγορές τους από λιγότερους προμηθευτές και εάν μπορεί να συνδυάσει προϊόντα και υπηρεσίες δύο εταιρειών κάτω από την ίδια στέγη, είναι καλύτερο». Η EMC είναι κυρίαρχη στις συσκευές αποθήκευσης, ενώ η Dell έχει τη δεύτερη θέση στους σέρβερ. Η τιμή, την οποία θα καταβάλει η Dell για την EMC των 33,15 δολαρίων ανά μετοχή θα πρέπει να σημειωθεί πως υπερβαίνει κατά 28% το κλείσιμο της μετοχής στις 7 Οκτωβρίου, λίγο πριν κυκλοφορήσει η είδηση για την επικείμενη εξαγορά. Η συμφωνία, πάντως, αν και εμπεριέχει όρο, βάσει του οποίου η EMC μπορεί να εισέλθει σε συζητήσεις και με άλλες επίδοξες αγοράστριες, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεν θα το επιδιώξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή