Φρένο στις δημόσιες εγγραφές από την αναταραχή στην Κίνα

Φρένο στις δημόσιες εγγραφές από την αναταραχή στην Κίνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές μεταβολές στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών αλλά και στις προθέσεις των επενδυτών σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Μετά την εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα του β΄ τριμήνου, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου οι δημόσιες εγγραφές έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της απότομης μεταβολής της αγοράς και της αναστολής νέων εγγραφών στην Κίνα. Στις ανεπτυγμένες αγορές, οι δημόσιες εγγραφές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της EYGlobal IPO Trends: 2015 Q3.

Ο συνολικός αριθμός των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως (192) και τα αντληθέντα κεφάλαια (17,9 δισ. δολάρια) κατά το τρίτο τρίμηνο, ήταν μειωμένα κατά 55% και 75% αντίστοιχα έναντι του δεύτερου τριμήνου. Στο σύνολο του εννεάμηνου, ενώ ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε οριακά κατά 2%, τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην κάμψη των κινεζικών δημόσιων εγγραφών, καθώς και στη συνεχιζόμενη στροφή προς μικρότερα, μεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχέδια. Ακόμη και αν εξαιρεθεί από τη σύγκριση η δημόσια εγγραφή της Alibaba, τα συνολικά έσοδα κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν μειωμένα κατά 58% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014.

Καθώς η μεταβλητότητα των αγορών τον Αύγουστο έφθασε σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Οκτώβριο του 2011, οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν υποτονικές κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών (26) που χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Venture Capitals) και εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (Private Equities) ήταν μειωμένος κατά 62% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια (4,9 δισ. δολάρια) μειώθηκαν κατά 89% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014, με την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη κάμψη. Η συμμετοχή των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στις δημόσιες εγγραφές, περιορίσθηκε στο 18% των πράξεων, έναντι 30% κατά την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου.

ΝΑ Ασία

Με 466 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια 57,8 δισ. δολάρια κατά το πρώτο εννεάμηνο, η νοτιοανατολική Ασία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, τόσο ως προς τον αριθμό των πράξεων όσο και ως προς τα έσοδα. Ωστόσο, υπήρξε μια απότομη συρρίκνωση κατά το τρίτο τρίμηνο με 101 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια 8,4 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 218 δημόσιες εγγραφές αξίας 34,9 δισ. δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014, παρατηρήθηκε κάμψη κατά 25% ως προς τον αριθμό και 43% ως προς τα κεφάλαια. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε θετική πορεία ολοκλήρωσης 100 δημόσιων εγγραφών, μέχρι το τέλος του 2015, η οποία θα είναι η καλύτερη της χρονιάς από το 2007.

Ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 37% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 67% κατά το πρώτο εννεάμηνο, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση στις δημόσιες εγγραφές με 32 πράξεις κατά το τρίτο τρίμηνο από τις οποίες αντλήθηκαν 4,9 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή