Γιατί χρειάζεται διαφάνεια στους μισθούς

Γιατί χρειάζεται διαφάνεια στους μισθούς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι σκέφτονται πως πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι γνωστό. Το καινούργιο προέρχεται από τελευταίες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι συμφιλιώνονται περισσότερο με την πραγματικότητα των χαμηλών αμοιβών τους, όταν οι προϊστάμενοί τους συζητούν μαζί τους για το συγκεκριμένο θέμα. Τι σημαίνει αυτό; Σε έρευνα της PayScale στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 71.000 εργαζόμενοι, καταδείχθηκε ότι όσοι είναι κακοπληρωμένοι, δηλαδή λαμβάνουν μισθό κάτω του μέσου όρου της αγοράς για τη συγκεκριμένη θέση, αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι όταν η εταιρεία τους ακολουθεί πολιτική διαφάνειας στα μισθολογικά της.

Το ποσοστό των κακοπληρωμένων υπαλλήλων, οι οποίοι, ωστόσο, ήταν ικανοποιημένοι με τις αποδοχές τους, ενισχύθηκε στο 82% εν συγκρίσει με το 40%, το οποίο αντιστοιχεί στην περίπτωση που απλά ο διευθυντής συζητεί με τους υφισταμένους του για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, το 64% των υπαλλήλων που λαμβάνουν δίκαιες αποδοχές θεωρούν τον εαυτό τους κακοπληρωμένο και σκέπτονται να στραφούν αλλού για βελτίωση μισθού.

Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει την αντίδραση των δυσαρεστημένων υπαλλήλων, οι οποίοι αποφασίζουν να αλλάξουν χώρο εργασίας, ακόμα κι αν εξασφαλίσουν αύξηση. «Παρατηρούμε ανισορροπία ως προς την ενημέρωση διευθυντικών στελεχών και απλών υπαλλήλων στο επίπεδο των αμοιβών», αναφέρει ο αντιπρόεδρος μάρκετινγκ, Τιμ Λόου στην PayScale. «Συνήθως οι εργοδότες είχαν όλη την ενημέρωση σχετικά με τις αμοιβές και οι εργαζόμενοι την ελάχιστη». Σήμερα υπάρχει διαθέσιμη η πληροφορία, καθώς οι επιχειρήσεις αναρτούν τα μισθολογικά δεδομένα στο Διαδίκτυο, οπότε οι υπάλληλοι ευκολότερα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αμοιβών των συναδέλφων τους. Αυτό ενδεχομένως να καταστεί κίνητρο οι επιχειρήσεις να διασαφηνίσουν πόσο πληρώνουν και γιατί, ειδικά όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι είδαν τις προσδοκίες τους να ματαιώνονται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή