Μεγάλες ευκαιρίες εξαγορών στις φθηνές τουρκικές τράπεζες

Μεγάλες ευκαιρίες εξαγορών στις φθηνές τουρκικές τράπεζες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές τράπεζες προσφέρονται ως ευκαιρία για εξαγορές καθώς οι χρηματιστηριακές τους αξίες βρίσκονται κοντά στα χαμηλά επίπεδα του 2009. Tην εκτίμηση εκφράζει η Credit Suisse σε μια στιγμή που τα κέρδη των τουρκικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 10% καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Ετσι η ελβετική τράπεζα αναγνωρίζει διά στόματος του Ατες Μπουλντούρ, αναλυτή της στην Κωνσταντινούπολη, ότι «βραχυπρόθεσμα υπάρχουν κίνδυνοι αστάθειας» στην Τουρκία, αλλά εκτιμά πως σύντομα και συγκεκριμένα τους επόμενους 12 μήνες οι τουρκικές τράπεζες θα παρουσιάσουν κέρδη υψηλότερα από τις αντίστοιχες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και από τις τουρκικές επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τώρα η Credit Suisse προβλέπει πως θα παρουσιάσουν αποδόσεις πάνω από τον κλάδο τέσσερις τουρκικές τράπεζες και συγκεκριμένα οι Akbank, Halkbank, Isbank και TSKB. Ετσι η Credit Suisse τις συγκαταλέγει μαζί με τις μετοχές του αυστριακού τραπεζικού ομίλου Erste Group Bank και της ουγγρικής OTP Bank Nyrt στις προτιμήσεις της μεταξύ των τραπεζών σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Αμέσως μετά στην προτίμησή της έρχονται οι τράπεζες της Ρωσίας και της Νοτίου Αφρικής. Οι εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε την Τουρκία και τη Βραζιλία τους αδύναμους κρίκους μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, που ενδέχεται να αποδειχθούν πιο ευάλωτες σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου.

Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, άλλωστε, και παρά την παρατεταμένη πολιτική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γείτονα, υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Τουρκίας. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Τουρκίας υποχώρησαν κατά 151 μονάδες βάσης, στο 10,4%. Παράλληλα υποχώρησε το κόστος ασφάλισης έναντι πτώχευσης των τουρκικών ομολόγων κατά 75 μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων τριών στα οποία είχε εκτιναχθεί τον περασμένο μήνα. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου από τις οποίες δεν προέκυψε κυβέρνηση, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, ενώ τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πτώχευσης εκτινάχθηκαν κατά 50%. «Επικρατεί σαφώς το αίσθημα ότι τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει», σχολιάζει σχετικά ο Σελίμ Γιαζιτσί, διευθύνων σύμβουλος της Teb Portfoy Yonetimi AS της Κωνσταντινούπολης. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, ο Γιαζιτσί τόνισε πως «είναι λογικό να περιμένουν οι επενδυτές πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» και ουσιαστικά καθησύχασε τους επενδυτές πως η τουρκική οικονομία των 800 δισ. δολαρίων δεν θα πληρώσει το τίμημα της πολιτικής αστάθειας μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή