Ανάκαμψη της τουρκικής λίρας

Ανάκαμψη της τουρκικής λίρας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα άλμα της τουρκικής λίρας κατά 5,4% και ένα ακόμη κατά 5,5% του βασικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποδέχθηκε η τουρκική αγορά την είδηση ότι ανέκτησε την παντοδυναμία του ο Ταγίπ Ερντογάν. Παρά την ενθουσιώδη αντίδραση, όμως, πολλοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν αφενός για τα εγγενή προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αλλά και για τους πολιτικούς κινδύνους που την υπονομεύουν και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Βολφ Φάμπιαν Χούνγκερλαντ της επενδυτικής Berenberg: «Δεν εξαφανίστηκαν, απλώς αναβλήθηκε η ώρα που θα υλοποιηθούν».

Σχολιάζοντας με εμφανή αισιοδοξία την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, που στη διάρκεια του έτους είχε υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 25%, η Βαλέρια Μπενάρικ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anatolia εξέφρασε την εκτίμηση πως «η λίρα μπορεί τώρα να γνωρίσει την ισχυρότερη περίοδό της» και προέβλεψε πως «οι εκλογές αυτές θα δώσουν τέλος στη μεταβατική περίοδο της Τουρκίας και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της χώρας». Ωστόσο, ο Ινάν Ντεμίρ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων στη Finansbank, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αντίδραση των αγορών και επισημαίνει πως παραμένουν οι αιτίες της αβεβαιότητας που απειλεί την οικονομία, όπως το Κουρδικό, η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση αλλά και ο αυταρχισμός της προς τους πολιτικούς της αντιπάλους και προς τα ΜΜΕ που την επικρίνουν.

Οπως επισημαίνει η εταιρεία οικονομικών ερευνών Capital Economics: «Το αποτέλεσμα των εκλογών άμβλυνε την ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω πολιτικής αστάθειας, αλλά απομένει να δούμε κατά πόσον το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του σε ό,τι αφορά την οικονομική του πολιτική την οποία έχανε σταδιακά τα τελευταία χρόνια». Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει, όντως, πιστωθεί την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από την κρίση της διετίας 2000-2001 και τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10% που οδήγησαν στην ευημερία εκατομμύρια Τούρκους. Το τελευταίο έτος, όμως, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας περιορίστηκε σε επίπεδα κάτω του 3% και αναμένεται να παραμείνει στάσιμη στα ίδια επίπεδα το επόμενο έτος. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι χαμηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν επαρκούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 7,8% στη διάρκεια του έτους και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, ενώ ο πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί στο 7,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή