Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δανείστηκαν 103 δισ. δολ. τον Οκτώβριο

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δανείστηκαν 103 δισ. δολ. τον Οκτώβριο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα-ρεκόρ των 103 δισ. δολαρίων ανήλθαν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύοντας πως οι επενδυτές εμπιστεύονται την πορεία και την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα της Dealogic. Οι εκδόσεις των προαναφερθέντων ομολόγων, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η The Wall Street Journal, έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν καλή κατάταξη ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα. Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οκτώβριος είναι ο τέταρτος κατά σειρά μήνας, κατά τον οποίο σημειώνεται ρεκόρ στην έκδοση εταιρικών τίτλων.

Προσδοκίες

Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι την εκπνοή του έτους, η δραστηριότητα θα συνεχίσει με τον ίδιο ζωηρό ρυθμό, αποτυπώνοντας τη σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, την ενισχυμένη ζήτηση από τους επενδυτές μετά την επιβράδυνση στην έκδοση εταιρικών ομολόγων προς τα τέλη του καλοκαιριού, καθώς και τις προσπάθειες των υπευθύνων των επιχειρήσεων να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επιτόκια, προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδεχομένως προχωρήσει σε αύξησή τους τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και ακριβώς μετά την ανακοίνωση της Τζάνετ Γέλεν, προέδρου της Fed, ότι πιθανώς να αυξήσει το κόστος δανεισμού πρώτη φορά μετά το 2006, η Microsoft πώλησε νέα ομόλογα 13 δισ. δολαρίων, ενώ λίγα 24ωρα ενωρίτερα ο ασφαλιστικός κολοσσός της ACE διέθεσε στην αγορά τίτλους της τάξεως των 5,3 δισ. δολαρίων. Η Nike με δραστηριότητες στην αθλητική ένδυση και υπόδηση προέβη σε πωλήσεις εταιρικών ομολόγων ύψους 1 δισ. δολαρίων και αυτή είναι η πρώτη τέτοια κίνησή της τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια. Ο όμιλος παροχής υπηρεσιών ανίχνευσης και γεωτρήσεων της Halliburton, επιπροσθέτως, εξετάζει το ενδεχόμενο ευρείας πώλησης ομολόγων ίσως εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό της δυναμικής αγοράς εταιρικών ομολόγων έχει να κάνει με το ότι η διαφορά αποδόσεων μεταξύ εταιρικών ομολόγων υψηλής κατάταξης και αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 1,71 σε 1,59 ποσοστιαίες μονάδες. Οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δεχθούν χαμηλότερα επιτόκια, όπως φαίνεται. Συνολικά τα προαναφερθέντα εταιρικά ομόλογα απέδωσαν φέτος 0,32%. Ακόμα και εταιρείες των οποίων οι τίτλοι, κατά τους αναλυτές, ενέχουν επενδυτικό ρίσκο, είχαν υψηλή ζήτηση. Λόγου χάριν, η εταιρεία τεχνολογίας πληρωμών First Data με κατάταξη στη βαθμίδα «σκουπιδιών» από τους οίκους αξιολόγησης, πώλησε προ ημερών ομόλογα 3,4 δισ. δολαρίων με επιτόκιο 7%, ενώ ο αρχικός της σχεδιασμός ήταν για 750 εκατ. δολάρια.

Η ανάκαμψη της αγοράς εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Τhe Wall Street Journal, συνιστά θετική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται πως έχει απολέσει κάπως τον ρυθμό της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τέλος, κατά τον Τζιν Τανούτσο, ο οποίος διαχειρίζεται περί τα 2,3 δισ. δολάρια στον επενδυτικό οίκο της Columbia Strategic Income Fund, «τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν καλύτερο βαρόμετρο για την οικονομία από ό,τι άλλοι δείκτες, οι οποίοι συνήθως φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σημασία. Εάν υπάρξει ανάκαμψη στην έκδοση εταιρικών ομολόγων, τότε αυτό θα σημάνει πως η οικονομία βαίνει καλώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή