Αβέβαιη πλέον η επέκταση του Q.E.

Αβέβαιη πλέον η επέκταση του Q.E.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι τελικά ίσως να μη χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο οδήγησε χθες σε μικρή άνοδο του ευρώ και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ξανασκέφτονται αν η κεντρική τράπεζα θα διευρύνει την ποσοτική χαλάρωση ήδη από τον Δεκέμβριο. Το αν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα παραμένει «ανοιχτό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Ντράγκι, τη στιγμή που παραμένει θετικό το κλίμα στη μεταποίηση της Ευρωζώνης.

Η τιμή των γερμανικών και των ισπανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσε χθες (η απόδοση κινείται αντίστροφα από την τιμή) εξαιτίας της δήλωσης του κ. Ντράγκι. Στις 22 Οκτωβρίου ο κ. Ντράγκι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% που έχει η ΕΚΤ. Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να πάρει η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι αυτό είναι το μενού και ότι δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε». Το ευρώ ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 0,17% έναντι του ευρώ και την ίδια στιγμή η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,14% έναντι του κοινού νομίσματος. Παράλληλα με τον κ. Ντράγκι και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ε. Νοβότνι, δήλωσε χθες ότι ορθώς εξετάζει η ΕΚΤ το ενδεχόμενο να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων (προς το παρόν αγοράζει 60 δισ. ευρώ), αλλά ότι θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά προτού το πράξει. «Δεν υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχουν συζητήσεις. Θα συμβούλευα (να είναι κανείς) πιο επιφυλακτικός και να έχει σταθερή πολιτική» δήλωσε ο κ. Νοβότνι στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung». Προσέθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ, εφαρμόζοντας και αυτές με τη σειρά τους επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Βέβαια, ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης θα παραμείνει κοντά στο μηδέν, ενδεχομένως και αρνητικός, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το ευρώ ενισχυόταν και από τα θετικά στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία Markit. Το PMI στη μεταποίηση της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 52,3 τον Οκτώβριο έναντι 52 τον Σεπτέμβριο.

Είδε τραπεζίτες πριν αποφασίσει

Ορισμένα από τα υψηλόβαθμα μέλη της ΕΚΤ που λαμβάνουν αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης είχαν συναντήσεις με τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων λίγες ημέρες ή ακόμη και ώρες πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, σύμφωνα με τους «Financial Times». Η βρετανική εφημερίδα έχει στην κατοχή της τα ημερολόγια που καλύπτουν τις συναντήσεις των έξι μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ για το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2014-Αυγούστου 2015, ημερολόγια που αποκαλύπτουν συναντήσεις των κεντρικών τραπεζιτών με στελέχη του ιδιωτικού τομέα, με αξιωματούχους και με δημοσιογράφους. Οι κ. Μπενουά Κερέ και Ιβ Μερς συναντήθηκαν με στελέχη ελβετικής τράπεζας μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3-4 Σεπτεμβρίου του 2014. Ο κ. Κερέ συναντήθηκε και με στελέχη της γαλλικής τράπεζας ΒNP-Paribas το πρωινό της 4ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα που η ΕΚΤ εξέπληξε τις αγορές, μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού. Την περασμένη Παρασκευή η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δημοσιεύει τα ημερολόγια συναντήσεων των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου τρεις μήνες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή