Ενίσχυση του δολαρίου ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχων της Fed

Ενίσχυση του δολαρίου ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχων της Fed

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δηλώσεις της στα μέσα της εβδομάδας που διανύσαμε, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε πως μία αύξηση των βασικών επιτοκίων παρέμβασης τον Δεκέμβριο παραμένει «πιθανή» αν τα επικείμενα οικονομικά στοιχεία αποδειχθούν ενθαρρυντικά. Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος ανέφερε πως επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, και πως αυτή θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί από τώρα μέχρι τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 15-16 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως τόσο η ίδια όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναμένουν πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ικανοποιητικό ρυθμό, ώστε να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και σε επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Παράλληλα, σε ομιλία του στο Μιλάνο νωρίτερα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ώστε να εξασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Με την οικονομία της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζει κινδύνους από το εξωτερικό περιβάλλον εξαιτίας της χαμηλότερης ανάπτυξης στην Κίνα και της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου, ο κ. Ντράγκι άφησε ανοιχτή την προοπτική ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 3 Δεκεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τον πληθωρισμό. Στον απόηχο των ανωτέρω δηλώσεων από τους αξιωματούχους της Fed το δολάριο ενισχύθηκε, με τον δείκτη DXY να αγγίζει υψηλά τριών μηνών κοντά στις 98,15 μονάδες την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς κυβερνητικού ομολόγου των ΗΠΑ (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή του) ανήλθε σε υψηλά τεσσεράμισι ετών, κοντά στο 0,8575%.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων ύστερα από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Ενδεικτικά, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά τριάμισι μηνών κοντά στο 1,0830 την Πέμπτη. Επιφυλακτικότητα, επίσης, επικράτησε στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε ενόψει της δημοσίευσης στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή (το παρόν άρθρο συγγράφηκε πριν από τη δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων), για πιθανές ενδείξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα μιας επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή