Διχάζει η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Διχάζει η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από το 2006, δύο διακεκριμένοι Αμερικανοί οικονομολόγοι διαφωνούν κατά πόσο η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων θα βοηθούσε ουσιαστικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτζ είναι και οι δύο νομπελίστες οικονομολόγοι και θερμοί υπέρμαχοι της επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε περιόδους κρίσεων, ωστόσο αρκετές φορές διαφωνούν για θέματα όπως η οικονομική ανισότητα, και τώρα για το πόσο θα βοηθούσε η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Bloomberg, ο κ. Στίγκλιτζ υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ζήτηση και κατανάλωση.

Ο Κρούγκμαν έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας είναι πως τα επιτόκια δανεισμού δεν μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν και ότι μόνο αν είχαμε αρνητικά επιτόκια τότε θα ανέκαμπτε η οικονομία. «Αυτό βασικά είναι λάθος», υποστήριξε ο καθηγητής Στίγκλιτζ, λέγοντας ότι ακόμη και αν η Fed υιοθετούσε αρνητικά επιτόκια δανεισμού της τάξεως του 4% ή και 6%, αυτό δεν θα είχε σημαντικά επίπτωση στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Ο κόσμος δεν έχει εισόδημα και όταν δεν έχει εισόδημα δεν ξοδεύει. Αυτή είναι η παγίδα στην οποία έχουμε πέσει», είπε στο Bloomberg ο κ. Στίγκλιτζ. Την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως αν συνεχιστεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τότε υπάρχει πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το επίπεδο όπου βρίσκονται, μεταξύ 0% και 0,25%, για πρώτη φορά από το 2006. Τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού βρίσκονται στο σημερινό σχεδόν μηδενικό επίπεδο από τα τέλη του 2008 στην προσπάθεια της Fed να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία κατά και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή