Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις αμυντικές δαπάνες

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις αμυντικές δαπάνες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικές αλλαγές καταγράφονται στον κλάδο των αμυντικών δαπανών, καθώς οι απειλές διαφοροποιούνται ραγδαία, με αποτέλεσμα οι εθνικοί αμυντικοί οργανισμοί να αντιμετωπίζουν περίπλοκα ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers. Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, παρά τη μείωσή τους κατά 20% το διάστημα 2010-2014. Δεύτερη έρχεται η Ρωσία, η οποία αυξάνει συνεχώς το μερίδιο των δαπανών της επί του ΑΕΠ. Αμφότερες οι χώρες παραμένουν και οι μεγαλύτερες εξαγωγείς αμυντικού εξοπλισμού, αν και διαφέρουν δραστικά στο πώς αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους: οι ΗΠΑ ηγούνται μεγάλων συνασπισμών, ενώ η Ρωσία λειτουργεί κατά μόνας. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες χώρες έχουν τη δική τους δυναμική και είναι πολύμορφα, καθώς ποικίλλουν από τις πάμπολλες τρομοκρατικές απειλές μέχρι τις επιθέσεις χάκερ και τις περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα. Με αυτά κατά νου οι ειδικοί της PriceWaterhouseCoopers διενήργησαν έρευνα σε 60 χώρες, εκ των οποίων οι 50 εμφανίζουν και τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κατάταξη. Βασικές παράμετροι για τη χαρτογράφηση των κρατών ήταν η ιεράρχηση των αμυντικών δαπανών και η στάση τους στο περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Toμ Μόλντλι, επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου Αμυνας της PwC (Global Defense Network): «Οι σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, και άλλες πιο πρόσφατες, όπως είναι η επίθεση εναντίον μαθητών στην Κένυα και σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι, είναι ενδεικτικές των πολλαπλών απειλών που προέρχονται από πιθανούς αντιπάλους. Οι ομάδες αυτές διαθέτουν τη δυνατότητα πρόκλησης μεγάλων καταστροφών, οι οποίες είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν χρησιμοποιώντας συμβατικά μέσα και ακολουθώντας συμβατικό τρόπο σκέψης». Μία ακόμα πηγή προβληματισμού, που αφορά το μέλλον της εθνικής άμυνας, είναι οι πιέσεις για μείωση των αμυντικών δαπανών. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λόγου χάριν, ύστερα από μία δεκαετία επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί σε πολλά κράτη-μέλη του έχουν συρρικνωθεί και εξαιτίας της κόπωσης και της αδύναμης ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει στην έρευνά της η PriceWaterhouseCoopers, πολλές από τις προαναφερθείσες χώρες συνεχίζουν την προσπάθειά τους να εκσυγχρονίσουν απαρχαιωμένα συστήματα και να συντηρήσουν την ετοιμότητά τους. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ως παγκόσμιες δυνάμεις, δαπανούν έκαστη άνω του 3% του ΑΕΠ τους και διαθέτουν τεράστιους αμυντικούς οργανισμούς, αποσκοπώντας να επηρεάσουν τα παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας για δικό τους όφελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή