Οι χρηματιστές φεύγουν, οι… μπουτίκ έρχονται

Οι χρηματιστές φεύγουν, οι… μπουτίκ έρχονται

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπό απειλή τελούν και άλλες δραστηριότητες, όπως η παροχή συμβουλών σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, τις οποίες συνήθως αναλαμβάνουν επενδυτικοί τραπεζικοί όμιλοι. Ανταγωνιστικά ως προς αυτούς λειτουργούν οι αποκαλούμενες «μπουτίκ» τραπεζικών υπηρεσιών, οι οποίες υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το αφιέρωμα των FT στις τράπεζες, οι αίθουσες συναλλαγών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες ορισμένες φορές έχουν την έκταση ενός γηπέδου, λειτουργούν με μειωμένη παραγωγική ικανότητα. Χιλιάδες χρηματιστές και χρηματομεσίτες έχoυν απολυθεί συνεπεία της εφαρμογής αυστηρότερων ρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να αποτραπούν οι τύπου καζίνο συναλλαγές σε αδιαφανή επενδυτικά προϊόντα, που ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση. Οι καλύτεροι από τους προαναφερθέντες προσλήφθηκαν στα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Η απομάκρυνση από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις φαίνεται και στην ηγεσία των παγκοσμίου βεληνεκούς τραπεζών. Μόλις ξέσπασε η κρίση, οι επικεφαλής των UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC ήταν όλοι τους χρηματιστές. Αντιθέτως, σήμερα μόνον ο Λόιντ Μπλανκφάιν και ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ απέμειναν στις Goldman και HSBC αντίστοιχα.

Μεταπτυχιακοί φοιτητές

Στα κατώτερα κλιμάκια των τραπεζών, ωστόσο, οι αλλαγές είναι πολύ πιο ραγδαίες. Κάποτε ο κλάδος λογιζόταν κορυφαία επιλογή για έναν στους πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά τώρα υπολείπεται έναντι της υψηλής τεχνολογίας και της παροχής επιχειρηματικών συμβουλών. Πλέον, σχεδόν ένας στους δέκα επιλέγει τις τράπεζες, ενώ και οι αντίστοιχες αποδοχές μειώθηκαν. Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία της PriceWaterhouseCoopers, κατά μέσον όρο το τραπεζικό στέλεχος έχει αποδοχές κάτω των 200.000 στερλινών ετησίως. Πάντως, αυτό το ποσό είναι τετραπλάσιο από εκείνο σε άλλους κλάδους, αλλά σε σύγκριση με το 2010 εμφανίζει ελάττωση κατά ένα πέμπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή