Φεύγουν από Wall Street και επιστρέφουν «σπίτι» κινεζικές επιχειρήσεις

Φεύγουν από Wall Street και επιστρέφουν «σπίτι» κινεζικές επιχειρήσεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός αριθμός κινεζικών επιχειρήσεων εισηγμένων στη Wall Street επιχειρούν να εγκαταλείψουν την αμερικανική αγορά και να επαναπατριστούν. Τις περιμένει, όμως, μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τα μερίδιά τους στις τιμές που προσφέρουν οι κινεζικές εταιρείες: διεκδικούν αποτιμήσεις αντάξιες της πορείας των μετοχών τους και όχι αντίστοιχες με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία διολίσθησαν φέτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της 

Thomson Reuters, τουλάχιστον 33 επιχειρήσεις από την ενδοχώρα της Κίνας ανακοίνωσαν φέτος την πρόθεσή τους να βγουν από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και προχώρησαν σε συμφωνίες με τους μετόχους τους αθροιστικής αξίας 40 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, όμως, συσπειρώθηκαν ομάδες από hedge funds και νομικούς συμβούλους που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν χαμηλές τιμές για τις μετοχές τους. «Θέλουμε να ασκήσουμε όσο μεγαλύτερη πίεση γίνεται», δηλώνει ο διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου Λιν Γιανγκ του hedge fund FM Capital, που στηρίζεται στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης και έχει στην κατοχή του το 1,4% της κινεζικής εταιρείας ιατρικών ειδών China Cord Blood Corp. Το εν λόγω fund υποστηρίζει πως οι μετοχές του αξίζουν 2,5 φορές την τιμή που προσφέρει η εταιρεία και καλεί τους μετόχους από την ενδοχώρα της Κίνας να αυξήσουν την προσφορά τους. Η χρηματιστηριακή αξία της China Cord Blood Corp είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 615 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο, αλλά στη συνέχεια συρρικνώθηκε στα 500 εκατ. δολάρια. Είναι αβέβαιη η έκβαση της υπόθεσης, αλλά είναι γεγονός ότι καταγράφονται επιτυχίες των μικρομετόχων.

«Οι εισηγμένες εταιρείες, προτού αποφασίσουν να βγουν από το χρηματιστήριο ή να προχωρήσουν στην εγγραφή τους σε κάποια άλλη αγορά, πρέπει να θυμούνται ότι οι μικρομέτοχοι δικαιούνται να διεκδικούν έναν ρόλο στην πορεία της εταιρείας», επισημαίνει ο Μάικλ Τσενγκ, νομικός σύμβουλος στην εταιρεία Andrew WYNg & Co.

Στο μεταξύ, όλα αυτά συνεπάγονται ένα είδος δυσφήμισης για τις κινεζικές επιχειρήσεις, που την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κίνας αντιμετωπίζουν τις όποιες δυσχέρειες συνεπάγεται η επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι διενέξεις αυτού του είδους με τους μετόχους τους αναθερμαίνουν την ανησυχία για την αξιοπιστία των λογιστικών και της εταιρικής διακυβέρνησης στην κινεζική οικονομία. Οπως σχολιάζει στο Reuters ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζον Ρομέρο, «οι επενδυτές θα αποφεύγουν τις κινεζικές επιχειρήσεις που μπαίνουν στη Wall Street, καθώς αυτή η κατάσταση εντείνει τις αρνητικές εντυπώσεις». Παράλληλα, εταιρείες νομικών συμβούλων, όπως η Levi & Korsinsky LLP, έχουν αρχίσει να ελέγχουν διεξοδικά κατά πόσον είναι θεμιτές οι προσφορές επαναγοράς μετοχών κινεζικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Momo Inc., της τελευταίας που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Επίσης, ομάδα μικροεπενδυτών της E-Commerce China Dangdang Inc. απειλεί να υποβάλει μήνυση κατά των επενδυτών από την Κίνα που έχουν από τον Ιούλιο υποβάλει προσφορά για την επαναγορά της εταιρείας έναντι 632 εκατ. δολαρίων. Υποστηρίζουν ότι η εν λόγω προσφορά ήταν αθέμιτη, καθώς υποβλήθηκε αμέσως μετά την υποχώρηση της τιμής της μετοχής κατά 43% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Κλείνει καταστήματα η Louis Vuitton

Η εταιρεία πολυτελών ειδών Louis Vuitton έκλεισε τρία από τα καταστήματά της στην Κίνα και, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση, αναμένεται να κλείσει πολλά ακόμη. Πρόκειται για το τελευταίο δείγμα της κρίσης που πλήττει τον κλάδο των ειδών πολυτελείας στην Κίνα εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας της, αλλά και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και τρία χρόνια, η εκστρατεία του Πεκίνου κατά της διαφθοράς και της σπάταλης ζωής των αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον Εμάνουελ Χέμερλε της ομώνυμης συμβουλευτικής εταιρείας που έχει έδρα τη Σαγκάη, το 20% των καταστημάτων της Louis Vuitton την Κίνα θα έχει κλείσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Η εταιρεία ειδών πολυτελείας διατηρεί τώρα μόνον 50 καταστήματα στην ενδοχώρα της Κίνας, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε μικρές πόλεις με εμφανέστερα τα σημάδια της επιβράδυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή