Ποσοτική χαλάρωση εξετάζει η Νορβηγία

Ποσοτική χαλάρωση εξετάζει η Νορβηγία

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία, ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, με επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. δολαρίων, ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας ως απάντηση στη δραστική πτώση των τιμών του πετρελαίου και ως τροχοπέδη στην ύφεση. Ωστόσο, λόγω του κρατικού πλούτου, δεν υπάρχει ανάγκη έκδοσης κρατικών ομολόγων, ενώ όσα υπάρχουν διαθέσιμα δεν υποστηρίζουν ένα πρόγραμμα αγοράς τους. «Εάν το όπλο των επιτοκίων εξαντληθεί, ίσως στραφούν απευθείας στην κορώνα», παρατηρεί η Κάρι Ντου-Αντερσεν, οικονομολόγος της Svenska Handelsbanken. «Η αγορά στη χώρα είναι μικρή και δεν μπορούμε να πούμε εάν η απόκτηση τίτλων συνιστά αξιόπιστη στρατηγική από την Κεντρική Τράπεζα».

Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σε επίπεδο ναδίρ (0,75%) το βασικό της επιτόκιο, έχοντάς το ήδη μειώσει δύο φορές. Σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι η οικονομία της Νορβηγίας επιβραδύνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, ανεξαρτήτως του ογκώδους προγράμματος στήριξής της και της ασθενέστερης κορώνας. H κορώνα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% προς το ευρώ σε διάστημα 12μήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή