Σημαντική κλιμάκωση των οικονομικών επιπτώσεων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, με το περασμένο έτος να σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο οικονομικού κόστους της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Το οικονομικό αυτό κόστος υπερέβη, άλλωστε, το ύψος του κόστους που είχαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2001, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Απώλειες ζωών
Το εν λόγω Ινστιτούτο, που συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία από το 1997, υπολογίζει το συνολικό κόστος όσων τρομοκρατικών επιθέσεων σημειώθηκαν το 2014 στα 52,9 δισ. δολάρια που, όπως τονίζει, αντιπροσωπεύει περίπου το μέγεθος του ετήσιου ΑΕΠ της Βουλγαρίας. Το ποσό αυτό υπερβαίνει σαφώς τα 51,51 δισ. δολάρια στα οποία έχει υπολογισθεί το συνολικό κόστος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ δεν είναι συγκρίσιμο με κανένα από τα αντίστοιχα ποσά από το 2002 μέχρι και το 2013. Από τα σχεδόν 53 δισ. δολάρια στα οποία φθάνει, τα 51,3 δισ. αφορούν τις ζημίες που σχετίζονται με την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Προκειμένου να αποτιμήσει το ύψος των οικονομικών συνεπειών από την τρομοκρατία, υπολογίζει το κόστος από τη ζημία που προκλήθηκε σε περιουσιακά στοιχεία μαζί με το κόστος των θανάτων και των τραυματισμών συμπεριλαμβανομένου του κόστους περίθαλψης των τραυματιών και των διαφυγόντων κερδών.
Στους υπολογισμούς του, πάντως, το Ινστιτούτο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε την αύξηση του αριθμού σωματοφυλάκων ή του ύψους των ασφαλίστρων που σημειώθηκε μετά τις επιθέσεις και αναπόφευκτα σημειώνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Παραδόξως, όμως, δεν συμπεριλαμβάνει ούτε το κόστος που συνεπάγεται η διακοπή των λειτουργιών της πόλης της Νέας Υόρκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος που είχαν οι επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, της χειρότερης δηλαδή τρομοκρατικής επίθεσης της δεκαετίας που ακολούθησε μόλις λίγους μήνες μετά το χτύπημα στο περιοδικό Charlie Hebdo, θα συμπεριληφθεί στη μελέτη του επόμενου έτους.
Εκτιμάται, πάντως, πως οι συνέπειές τους θα γίνουν άμεσα αισθητές σε όλη την Ε.Ε. επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. «Θα υπάρξει αντίκτυπος από αυτό το τρίμηνο στο ΑΕΠ της Γαλλίας και για να μπορέσετε να το καταλάβετε, αρκεί μόνο να λάβετε υπ’ όψιν ότι διακόπηκε η λειτουργία της πόλης για δύο ημέρες και στη συνέχεια ακολούθησαν οι σχετικές επιπτώσεις» τονίζει ο Στιβ Κιλέλεα, διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω Ινστιτούτου.
Ο ίδιος επισημαίνει, άλλωστε, πως «υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις από τη λήψη υπερβολικών μέτρων ασφαλείας, καθώς αυτά επηρεάζουν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων και έχουν συνολικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα».
Πλήγμα σε αναδυόμενες
Το μεγαλύτερο ανθρώπινο αλλά και οικονομικό κόστος από την τρομοκρατία σημειώνεται πάντα στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν εύκολα να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές αφύλακτες που δεν καλύπτονται από τον νόμο και έχουν παραμεληθεί από αδύναμες ή αποτυχημένες κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι πλήττονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.
Στις δύο αυτές περιοχές ο απολογισμός της τρομοκρατίας ανήλθε συνολικά σε 13.426 ανθρώπινες ζωές μόνο το 2014. Σε ό,τι αφορά το «Ισλαμικό Κράτος», που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βηρυτό, καθώς και για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, έχει εκτοπίσει τους Ταλιμπάν από την πρώτη θέση σε θανάτους. Το «Ισλαμικό Κράτος», «η μεγαλύτερη βιομηχανία τρόμου που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα», όπως το αποκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχει προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων κατά το περασμένο έτος.