Oι γερμανικές αντιμονοπωλιακές αρχές κατά Amazon και Apple

Oι γερμανικές αντιμονοπωλιακές αρχές κατά Amazon και Apple

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό ερευνών βρίσκεται η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon καθώς, παράλληλα με τις έρευνες που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας τα συμβόλαιά της με τους εκδότες, βρέθηκε τώρα και στο στόχαστρο της γερμανικής αρχής ανταγωνισμού και καταπολέμησης των μονοπωλίων. Ο λόγος είναι η ισχυρή θέση της Amazon στην αγορά ψηφιακών ηχητικών βιβλίων (audiobook) όπως, άλλωστε, και της Apple, που εξωθεί τις γερμανικές αρχές να διερευνούν ταυτοχρόνως την πολιτική των δύο εταιρειών σε ό,τι αφορά τις αποστολές των audiobook μέσα από την πλατφόρμα του iTunes.

Τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γερμανικής αρχής ανταγωνισμού, Αντρέας Μουντ, ζήτησε η γερμανική Ενωση Βιβλιοπωλών, Boersenverein des Deutschen Buchhandels. Η Amazon ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής αγοράς ηχητικών βιβλίων. Σύμφωνα με τη γερμανική Ενωση Βιβλιοπωλών, περίπου 90% των ηχητικών βιβλίων που «κατεβάζουν» οι ενδιαφερόμενοι από το Ιντερνετ περνούν είτε από την πλατφόρμα Audible.com, που ανήκει στην Amazon, είτε από την Apple iTunes, την οποία προμηθεύει αποκλειστικά η Aubible. «Τόσο η μία όσο και η άλλη εταιρεία κατέχουν ισχυρή θέση στην αγορά ψηφιακών ηχητικών βιβλίων στη Γερμανία, γι’ αυτό και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ανταγωνιστές», σχολίασε ο κ. Μουντ και προσέθεσε πως οι εκδότες ηχητικών βιβλίων πρέπει να έχουν αρκετούς εναλλακτικούς διαύλους για την πώλησή τους.

Amazon και Apple συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πώς εκμεταλλεύονται τα κενά στη φορολογική νομοθεσία. Βρίσκεται, άλλωστε, σε εξέλιξη η έρευνα που έχει εγκαινιάσει η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, στα συμβόλαια που συνάπτει η Amazon με τους εκδότες για τη διανομή των ηλεκτρονικών της βιβλίων. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για τις προβλέψεις των συμβολαίων που υποχρεώνουν τους εκδότες να ενημερώνουν την Amazon για τυχόν πιο ευνοϊκούς όρους που έχουν εξασφαλίσει ανταγωνιστές της και να προσφέρουν και στην ίδια τους ίδιους όρους. Η επίτροπος Ανταγωνισμού έχει δηλώσει πως, αν διαπιστώσει ότι οι προβλέψεις αυτές αποβαίνουν εις βάρος του ανταγωνισμού, θα τύχουν της αντιμετώπισης που επιφυλάσσει η Κομισιόν σε όσες πρακτικές παραβιάζουν τους νόμους κατά της μονοπωλιακής συμπεριφοράς και της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Η κ. Βεστάγκερ έχει επιπλέον καταστήσει σαφές ότι καθήκον της είναι να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες της Amazon με τους εκδότες δεν πλήττουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, «εμποδίζοντας άλλους διανομείς ηλεκτρονικών βιβλίων να προσφέρουν καινοτομία και να την ανταγωνιστούν αποτελεσματικά».

Η παράλληλη έρευνα στις δύο εταιρείες γίνεται γνωστή σε μια στιγμή που οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού πάντα ως ύποπτοι για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης. Εδώ και μερικούς μήνες η Κομισιόν διεξάγει έρευνες στις πρακτικές της Google, την οποία έχει κατηγορήσει για καταχρηστική εκμετάλλευση της θέσης της στην αγορά έρευνας για τις online αγορές. Παράλληλα, διερευνά κατά πόσον η Google χρησιμοποιεί το λογισμικό Android για να διασφαλίζει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε άλλες εφαρμογές και σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στην κινητή τηλεφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή