Χωρίς αλλαγή η νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία

Χωρίς αλλαγή η νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία, παρά την πτώση των εξαγωγών τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ επί δύο συναπτά τρίμηνα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη και την αξιολόγησή της, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συμμετέχει σε ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την ενίσχυση της αναιμικής ανάπτυξης στη χώρα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες εκτιμά ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ακολουθεί πορεία μετριοπαθούς ανάκαμψης, υπερβαίνοντας τα εμπόδια από την πτώση των εξαγωγών και του ΑΕΠ. Δεσμεύτηκε, επίσης, πως θα συνεχίσει τη διεύρυνση της νομισματικής βάσης κατά 80 τρισ. γιεν σε ετήσια βάση με αγορές κρατικών ομολόγων και ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων.

Oι εξαγωγές στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά 2,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αντίστοιχη πτώση 13,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έπειτα από αντίστοιχη πτώση το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,8% σε ετήσια βάση. «Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει τη μετριοπαθή ανάκαμψή της και οι κεφαλαιακές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μετριοπαθώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή