Νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ προαναγγέλει ο Ντράγκι

Νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ προαναγγέλει ο Ντράγκι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νέα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Δεκεμβρίου αφότου ο πρόεδρος της κ. Μάριο Ντράγκι διατράνωσε ότι η ΕΚΤ “θα πράξει ό,τι πρέπει ώστε να αυξήσει τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατόν”. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δήλωσε ότι στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνεται η ποσοτική και ποιοτική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων. Το ευρώ υποχώρησε εκ νέου έναντι του δολαρίου όπως και οι αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι όχι μόνο έδωσε μια νέα υπόσχεση να πράξει “ό,τι πρέπει”, αλλά υπενθύμισε ότι αξιολογώντας κατά πόσο η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στην εντολή που της έχει δοθεί να διατηρεί τον πληθωρισμό σταθερά λίγο κάτω από το 2% “δεν πρέπει να αγνοήσουμε (το γεγονός) ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός για κάποιο διάστημα”.

“Περαιτέρω επέκταση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας το Δεκέμβριο θα πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά βέβαιη. Η φράση θα κάνουμε ό,τι πρέπει αφήνει λίγα περιθώρια για ερμηνείες”, σχολίασε στο Bloomberg o Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Ευρωζώνη. Πράγματι ο ονομαστικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται μακριά από τον στόχο του “κάτω αλλά κοντά στο 2%” σχεδόν δύο χρόνια ενώ τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1%. “Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι η κεντρική τράπεζα όχι απλώς ετοιμάζεται να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά ότι σκοπεύει να το κάνει με αποφασιστικό τρόπο”, εξηγεί στο Bloomberg και ο Νικ Κούνις, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ABN Amro Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή