Ακριβός ο μπακαλιάρος για τους Βραζιλιάνους

Ακριβός ο μπακαλιάρος για τους Βραζιλιάνους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σούπερ μάρκετ του Ρίο ντε Τζανέιρο ένας κομψός κύριος προσφέρει από ένα δίσκο κομματάκια βακαλάο και ελιές στους πελάτες. Η σκηνή δε θα ήταν ασυνήθιστη, εάν ο εν λόγω κύριος δεν τύχαινε να είναι ο διάδοχος του νορβηγικού θρόνου, πρίγκιπας Χάακον. Στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας της χώρας του να αναθερμάνει τη ζήτηση για τα εξαγώγιμα προϊόντα της στη Βραζιλία και ο ίδιος συμμετέχει ενεργά. Μέχρι πρότινος η συγκεκριμένη αγορά βρισκόταν σε ακμή, αλλά μετά τη δραστική εξασθένηση της οικονομίας και την καταρράκωση της ισοτιμίας του βραζιλιάνικου νομίσματος, του ρεάλ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα το ρεάλ από τις αρχές της χρονιάς έχει απολέσει το 30% της αξίας του, πτώση η οποία είναι και η μεγαλύτερη μεταξύ των νομισμάτων των 24 αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου.

Ως αποτέλεσμα οι καταναλωτικές συμπεριφορές των Βραζιλιάνων μεταβάλλονται. Οι τιμές των εισαγόμενων ειδών αυξάνονται και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται. Σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του σχεδόν 10% και οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα προϊόντα που έχουν παραχθεί στο εξωτερικό, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι νορβηγικό βακαλάο. Το ψάρι αυτό το έφερε η πορτογαλική Βασιλική Αυλή στο Ρίο, όταν μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα της χώρας στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ψαροκεφτέδες βακαλάου είναι συνηθισμένος μεζές και σε άλλες εκδοχές το ψάρι σερβίρεται σε γιορτινές περιστάσεις.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στη Βραζιλία αναμένεται να επιδεινωθούν. Η ύφεση, στην οποία έχει διολισθήσει η οικονομία της χώρας, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 2016, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2010 και μετά. Υπό τις συνθήκες αυτές, η αναζωογόνηση της ζήτησης βακαλάου είναι μεγάλη πρόκληση για τον Νορβηγό πρίγκιπα. Η Βραζιλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά διεθνώς για τον νορβηγικό βακαλάο.

Ο όγκος εξαγωγών του αλιεύματος από τη Νορβηγία στη Βραζιλία ελαττώθηκε σημαντικά κατά 37% το πρώτο δεκάμηνο του 2015 εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Αλιείας της Νορβηγίας. Επιπλέον, η Νορβηγία δέχεται ένα ακόμα πλήγμα λόγω εξασθένησης της βραζιλιάνικης οικονομίας και αυτό αφορά τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η νοτιοαμερικανική χώρα είναι η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά για τις νορβηγικές εταιρείες, όπως η Aker Solutions, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό ανίχνευσης και εξόρυξης πετρελαίου στη θάλασσα.

Το Ινστιτούτο Στατιστικής της Βραζιλίας δεν παρακολουθεί μεμονωμένα την τιμή του βακαλάου, ωστόσο υπεύθυνοι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ εκτιμούν πως η αύξηση της τιμής του φθάνει έως και το 40% από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή