Αύξηση ωρομισθίου για τόνωση της κατανάλωσης στην Ιαπωνία

Αύξηση ωρομισθίου για τόνωση της κατανάλωσης στην Ιαπωνία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Ιαπώνων καταναλωτών, τη συνεπαγόμενη αναθέρμανση του πληθωρισμού και τη αναζωογόνηση του οικονομικού μηχανισμού προχώρησε η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως, αρχής γενομένης από το επόμενο οικονομικό έτος, την 1η Απριλίου 2016, το ελάχιστο ωρομίσθιο θα αυξάνεται κατά 3% σε ετήσια βάση. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη δέσμη πολιτικών για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται κίνητρα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, με κατάργηση φορολογικών διατάξεων που λειτουργούν αποτρεπτικά για την πολύωρη εργασία τους, καθώς και χαλάρωση περιορισμών, ώστε να τονωθούν και οι εταιρικές επενδύσεις. Ολα τα ανωτέρω λογίζονται ως ευνοϊκές εξελίξεις για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία έχει επιδοθεί σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας διόγκωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και επίτευξης του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Ανάπτυξη

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε μία συνεχιζόμενη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, στηριζόμενη σε μισθούς οι οποίοι θα αυξάνονται σταθερά, ενώ και το ελάχιστο ωρομίσθιο θα πρέπει να συγκαταλέγεται σε αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Οι μισθολογικές αυξήσεις θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε ισχύ, εφόσον η κυβέρνηση Αμπε επιδιώκει με ζήλο την αναθέρμανση των δαπανών των ιδιωτών. Αυτές έχουν ζωτική σημασία για την εγχώρια ζήτηση και την έξοδο της ιαπωνικής οικονομίας από τον αποπληθωρισμό της τελευταίας 15ετίας. Από τα τέλη του 2012, οπότε και ανέλαβε την εξουσία ο Σίνζο Αμπε, η οικονομία έχει διολισθήσει σε ύφεση δύο φορές. Ετσι, εκείνος και η κυβέρνησή του τελούν υπό πίεση για να αποδείξουν πως με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (εκ μέρους της Τράπεζας της Ιαπωνίας) και τόνωσης της αγοραστικής δύναμης μπορεί η οικονομία να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Μία αντίξοη συνθήκη, όμως, παραμένει η αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το νέο οικονομικό έτος.

Αναφορικά τώρα με το ελάχιστο ωρομίσθιο, αυτό στην Ιαπωνία ανέρχεται στα 6,36 δολάρια (780 γιεν) για το οικονομικό έτος 2015-2016. Συνεπώς μία αύξησή του κατά 3% ίσως δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τίποτε περισσότερο στους Ιάπωνες εργαζόμενους από ένα επιπλέον μπολ με νουντλς. Κι ίσως αυτό, όπως αναφέρουν αναλυτές, να αποτυπώνει και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί προκειμένου να βρουν τρόπους τόνωσης της κατανάλωσης. Ο ίδιος ο Σίνζο Αμπε έχει τονίσει στο υπουργικό του συμβούλιο πως επιδιώκει να αυξήσει σταδιακά το ωρομίσθιο από τα 780 στα 1.000 γιεν. Η κατά 3% αύξηση ετησίως του ελάχιστου ωρομίσθιου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2016, οπότε και ξεκινά το νέο οικονομικό έτος. Η σχετική απόφαση δεν απαιτεί, πάντως, την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και οι ανώτατοι οικονομικοί σύμβουλοί της κατέληξαν στο να αμβλύνουν τις ισχύουσες ρυθμίσεις, ούτως ώστε να διευκολύνουν τις κεφαλαιακές δαπάνες και τις επενδύσεις των ιαπωνικών επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής. Ακόμη, εξετάστηκε παλαιότερο σχέδιο για την εφαρμογή φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή