Οι μόνιμοι φόβοι των Γερμανών

Οι μόνιμοι φόβοι των Γερμανών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προτού συζητήσουμε για την εγγύηση των καταθέσεων από την Ευρώπη, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να είναι πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε μια νέα κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild. Το Βερολίνο άσκησε άμεσα κριτική στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου. Σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της τράπεζας ή της χώρας όπου διατηρεί την έδρα της, θα είναι εγγυημένες έως το 2024 από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Είναι ένα βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη διαθέτει μια ενιαία Αρχή για την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης κι ένα ταμείο για την ελεγχόμενη διάσπαση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ούτως ώστε να μην επωμισθούν οι φορολογούμενοι το κόστος διάσωσης των μεγάλων τραπεζών.

Ενας μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ είναι το τελευταίο συστατικό σε μια τραπεζική ένωση για να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο και να νιώθουν εξασφαλισμένοι οι πολίτες της Ε.Ε. μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της συνακόλουθης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

«Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη για να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων (EDIS) μέχρι το 2024 πρόκειται να ενσωματωθεί σε μια σειρά νέων προτάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη που θα παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες. «Το σχέδιο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων στηρίζεται στα αρμόδια όργανα των κρατών-μελών και θα είναι προσβάσιμα μόνον εάν εφαρμόζονται πλήρως κοινώς αποδεκτοί κανόνες», επισημαίνει ο κ. Ντομπρόβσκις.

Για να επιτευχθεί, αυτός ο στόχος, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει τους αντίστοιχους μηχανισμούς σε εθνικό επίπεδο που θα χρηματοδοτούνται από ετήσιες συνδρομές των τραπεζών, οι οποίες θα αναλογούν στο 0,8% όλων των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό, όμως, δεν θα οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. Μέχρι το 2024, ο EDIS θα αναλάβει απευθείας την κάλυψη των καταθετών για περιουσιακά στοιχεία έως 100.000 ευρώ, αν και οι αντίστοιχες αρχές κάθε κράτους-μέλους δεν θα έχουν καταργηθεί, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Στα τρία πρώτα χρόνια έως το 2019, το βάρος της εγγύησης των καταθέσεων θα επωμίζονται οι Αρχές των χωρών-μελών και εάν δεν επαρκούν τα κεφάλαιά τους τότε οι κυβερνήσεις θα συμπληρώνουν τα κενά. Μέσα στην πρώτη τριετία, αναλυτικότερα, εάν εξαντληθούν οι πόροι των κρατικών αρχών τότε ο EDIS θα καλύπτει το 20% και οι κυβερνήσεις το 80%. Αυτό, εκτιμούν οι ειδικοί, είναι το βασικό ελάττωμα του σχεδίου της Κομισιόν. Ωστόσο, άλλοι, ιδιαίτερα στη Γερμανία, θεωρούν πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός που προτείνει η Κομισιόν είναι μια εξ ολοκλήρου παρατραβηγμένη ιδέα, διότι δεν επιθυμούν τα δικά τους κρατικά κεφάλαια να δεσμεύονται για την εγγύηση των καταθέσεων σε άλλες χώρες-μέλη. Από την πλευρά της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως ο καταμερισμός των κινδύνων μεταξύ των κρατών-μελών είναι μάταιος και θα ωφελήσει «μόνον αυτούς που δεν έχουν καταβάλει καμία προσπάθεια», αντανακλώντας τους μόνιμους φόβους των Γερμανών αξιωματούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή