Νέες αγωγές κατά μεγάλων επενδυτικών οίκων στις ΗΠΑ

Νέες αγωγές κατά μεγάλων επενδυτικών οίκων στις ΗΠΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι αγωγές κατά τραπεζών και εταιρειών μεσιτείας για χειραγώγηση της αγοράς επιτοκίων δανεισμού και για την παραπλανητική πώληση τοξικών ομολόγων πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στην πρώτη περίπτωση, το συνταξιοδοτικό ταμείο εκπαιδευτικών του Σικάγου κατέθεσε συλλογική αγωγή κατά δέκα εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της Wall Street κατηγορώντας τες ότι συνωμότησαν με στόχο τον περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά ανταλλαγής επιτοκίων δανεισμού, που έχει τζίρο 320 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η συλλογική αγωγή στρέφεται κατά των Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank και Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, οι εν λόγω τράπεζες εμπόδισαν, ήδη από το 2007, με επιτυχία την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην αγορά ανταλλαγής επιτοκίων δανεισμού και απέτρεψαν τις συναλλαγές των παραγώγων αυτών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρόμοιες με αυτές όπου διαπραγματεύονται οι μετοχές, με αποτέλεσμα το συνταξιοδοτικό ταμείο να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα από τις ανταλλαγές επιτοκίων δανεισμού που έκανε. Τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων δανεισμού αποτελούν τα πλέον κοινά παράγωγα, και η αγορά τους είναι από τις πλέον επικερδείς. Οι τράπεζες «κατάφεραν να αποσπάσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους ενάγοντες, εκμεταλλευόμενες το μονοπώλιό τους επί πολλά έτη», αναφέρεται στην αγωγή.

Οι εταιρείες μεσιτείας Tradeweb και ICAP κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με τις τράπεζες, ώστε να τις διευκολύνουν στις μονοπωλιακές πρακτικές τους. Ολες οι εμπλεκόμενες τράπεζες και οι εταιρείες μεσιτείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η Pimco, το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου, και άλλοι επενδυτές κατέθεσαν αγωγή κατά της Citigroup, κατηγορώντας την αμερικανική τράπεζα ότι απέτυχε να παρακολουθήσει όπως έπρεπε τοξικά ομόλογα τα οποία υποστηρίζονταν από στεγαστικά δάνεια ύψους 13,8 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή