Διετία επιβράδυνσης προβλέπει η Fitch για την Κίνα

Διετία επιβράδυνσης προβλέπει η Fitch για την Κίνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το 2016 και το 2017 προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατήρησε χθες την αξιολόγηση της Κίνας στο Α+. Κατά τη Fitch, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος απότομης και έντονης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, ωστόσο εκτιμάται ότι το Πεκίνο διαθέτει τους πόρους και τη διοικητική ικανότητα να διαχειριστεί τις υπάρχουσες ανισορροπίες στην οικονομία του «σταδιακά και με τάξη».

Οι αναλυτές της Fitch προβλέπουν ότι η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,8% εφέτος. Ωστόσο προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 6,3% το 2016 και στο 6% το 2017. Η πρόβλεψη για επιβράδυνση βασίζεται κυρίως στην έντονη μείωση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων μετά την κατασκευαστική έκρηξη των ετών 2010-2014.

Μέχρι στιγμής η διόρθωση στον κινεζικό κατασκευαστικό τομέα ήταν σταδιακή και αντισταθμίστηκε από την εσωτερική κατανάλωση και την ανθεκτική φύση της κινεζικής αγοράς εργασίας, σημειώνει η Fitch. Βέβαια πάντα υπάρχουν ρίσκα. Κατά τη Fitch, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες πιο έντονης αταξίας που θα οφείλεται σε «εντονότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης και στην αποκρυστάλλωση ζημιών στον χρηματοπιστωτικό σύστημα». Παράλληλα, η Fitch δίνει υψηλό βαθμό στην προσπάθεια της κινεζικής ηγεσίας να μεταρρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όχι όμως και στον εκσυγχρονισμό του ρόλου που διαδραματίζουν στην κινεζική οικονομία οι ελεγχόμενες από το κράτος επιχειρήσεις. «Οι (κινεζικές) αρχές έχουν δεσμευτεί σοβαρά να μεταρρυθμίσουν την οικονομία αφότου ανέλαβε την εξουσία η παρούσα ηγεσία το 2012-2013, αν και τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η διαδικασία απελευθέρωσης προχωρούν σχετικά γρήγορα, τα επιτόκια δανεισμού απελευθερώθηκαν πλήρως τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο η μεταρρύθμιση των κρατικών εταιρειών ήταν πιο αργή», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch. Η νέα κινεζική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα μεταρρυθμίσει την οικονομία με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Ανταλλαγή με ΕΚΤ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δοκίμασε με επιτυχία τις διμερείς επιχειρήσεις ανταλλαγής νομισμάτων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC).

Η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, η οποία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2013, έχει ύψος 350 δισ. γουάν ή 45 δισ. ευρώ. Δύο δοκιμές ανταλλαγής νομισμάτων διενεργήθηκαν εφέτος τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή