Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ρίσκο και προτιμούν τη μισθωτή εργασία

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ρίσκο και προτιμούν τη μισθωτή εργασία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την ιδέα έναρξης δικής τους επιχείρησης συγκρινόμενοι με τους πολύ πιο πρόθυμους και πολύ πιο τολμηρούς πολίτες των ΗΠΑ, της Κίνας ή των αναδυόμενων οικονομιών σε Ασία και Λατινική Αμερική. Παρά την ανασφάλεια που μπορεί να εμπνέει η οικονομική κρίση, οι Ελληνες είναι παραδόξως πολύ πιο πρόθυμοι να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση εάν συγκριθούν με τους περισσότερους Ευρωπαίους εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Η εικόνα προκύπτει από την έρευνα για την επιχειρηματικότητα που διεξήγαγε η αμερικανική εταιρεία Amway σε 44 χώρες και μεταξύ περισσοτέρων των 49.000 πολιτών ηλικίας από 14 έως 99 ετών. Κατά μέσον όρο, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν σε ποσοστό 46% θετική γνώμη για την επιχειρηματικότητα και οι απαντήσεις τους καταδεικνύουν ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η προτίμηση των Ευρωπαίων στην ασφάλεια της μισθωτής εργασίας διαγράφεται γλυφυρά όταν ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις πολιτών χωρών όπως, για παράδειγμα, της Κολομβίας και του Μεξικού, όπου οι πρόθυμοι να αποτολμήσουν δική τους επιχείρηση φτάνουν αντιστοίχως στο 77% και το 81% των ερωτηθέντων και στις ΗΠΑ στο 51%. Την ίδια στιγμή, σε προηγμένες οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Φινλανδία και η Λιθουανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 43% και 48%, ενώ εντυπωσιάζει η μεγάλη διστακτικότητα των πολιτών της Ρουμανίας και της Αυστρίας, όπου οι πρόθυμοι δεν ξεπερνούν το 26% και το 29% αντιστοίχως. Συγκριτικά το 52% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, που δήλωσαν πρόθυμοι να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση, είναι από τα υψηλότερα και εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως όταν ληφθούν υπόψη οι ανασταλτικοί παράγοντες που επικαλέστηκαν όσοι δήλωσαν απρόθυμοι σε όλες τις χώρες.

Είναι ο πρώτος ανασταλτικός παράγοντας, τον οποίο επικαλείται το συντριπτικό ποσοστό του 70% των ερωτηθέντων συνολικά, ποσοστό που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο όταν πρόκειται για τον μέσο όρο της Ε.Ε. (69%). Σε ό,τι αφορά το ποιοι παράγοντες επιτείνουν αυτήν την ανασφάλεια, ξεχωρίζουν οι οικονομικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη πτώχευση και η απειλή της οικονομικής κρίσης.

Η απειλή της οικονομικής κρίσης μάλλον φοβίζει περισσότερο από όλους τις ενδιάμεσες ηλικιακές ομάδες, αυτές ανάμεσα στα 35 και 50 έτη. Αυτή η ηλικιακή ομάδα εμφανίζεται περισσότερο φοβισμένη από τους άνω των 50 ετών καθώς επικαλείται αυτήν την ανησυχία τους σε ποσοστό 72% έναντι του 66% μεταξύ μεγαλύτερων ηλικιών. Γενικότερα, πάντως, όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο μειώνεται η διάθεσή τους να αναλάβουν το ρίσκο της επιχειρηματικότητας καθώς τα ποσοστά όσων δήλωσαν πρόθυμοι βαίνουν μειούμενα: από το 65% που είναι ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες στις ηλικίες μέχρι 35 ετών στο 58% στις ηλικίες από 35 έως 49 ετών και στο 44% στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Στον αντίποδα των φόβων, τα ισχυρότερα κίνητρα για όσους δηλώνουν ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση είναι κυρίως η εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους και η υλοποίηση των ιδεών τους καθώς και η ανεξαρτησία τους από εργοδότες. Τη μεγαλύτερη αισιοδοξία και πίστη σε αυτές ακριβώς τις αξίες εκφράζουν οι νεότερες ηλικιακά ομάδες, οι κάτω των 35 ετών που στην Ε.Ε. δηλώνουν θετικά διακείμενοι προς την επιχειρηματικότητα σε ποσοστό 79%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT