Λιγότερο ήπια ρητορική της ΕΚΤ σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς

Λιγότερο ήπια ρητορική της ΕΚΤ σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,30%, αρχής γενομένης από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,05% και 0,30%, αντιστοίχως. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ή έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, διατηρώντας τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών σταθερό στα 60 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί και σε τίτλους που εκδίδονται από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα συνεχιστεί η επανεπένδυση των ποσών από την ωρίμανση των τίτλων που έχει αγοράσει (ή που πρόκειται να αγοράσει) μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει σε ετοιμότητα για την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι εξωγενείς παράγοντες (διεθνείς τιμές πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών) επηρεάζουν πτωτικά το γενικό επίπεδο τιμών στην Ευρωζώνη.

Οσον αφορά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί στο 1,5% το 2015, 1,7% το 2016 (αμετάβλητος) και 1,9% το 2017, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2015 (αμετάβλητος), 1,0% το 2016 και 1,6% το 2017. Απογοητεύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για πιο «επιθετική» χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής οι περισσότεροι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί αντέδρασαν αρνητικά και οι αποδόσεις κυβερνητικών ομολόγων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) κινήθηκαν υψηλότερα. Το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλά εβδομάδων 1,0980 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη από επίπεδα κοντά στο 1,0540 λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ. Με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ να έχει ολοκληρωθεί, το ενδιαφέρον των επενδυτών την Παρασκευή ήταν στραμμένο στην επικείμενη δημοσίευση των θέσεων εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα για τον μήνα Νοέμβριο οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 15/16 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή