Τι απειλεί τη Wall Street το 2016

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για τη Wall Street. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί για έβδομη συνεχή χρονιά η άνοδος του χρηματιστηρίου, με τους οικονομολόγους που πήραν μέρος σε πρόσφατη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα έχει ανέβει κατά 8% έως το τέλος του 2016. Ωστόσο, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα. Μάλιστα, κατά τους αναλυτές ο κατάλογος των απειλών είναι αρκετά μεγάλος και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, από μια προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση μέχρι μια μεγάλη κρίση σε κάποιο μέρος του πλανήτη, η οποία θα μπορούσε να πλήξει σφόδρα τις αμερικανικές μετοχές.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters είναι ότι θα μπορούσε να μειωθεί η κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών. Οι αμερικανικές μετοχές είναι ήδη ακριβές καθώς η τιμή τους είναι 19,3 φορές υψηλότερη από τα κέρδη των περασμένων 12 μηνών, ενώ ο μέσος όρος είναι 15 φορές. Οποιαδήποτε μείωση της κερδοφορίας θα καθιστούσε τις μετοχές ακόμη πιο ακριβές. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των εσόδων κατά 3,9% το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση εξόδων όπως οι μισθοί και τα επιτόκια δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενική αύξηση των κερδών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το δολάριο ανατιμήθηκε κατά 8,4% έναντι δέσμης σημαντικών ξένων νομισμάτων το 2015 και αναμένεται να εξακολουθήσει να ενισχύεται και το 2016 καθώς η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Εξέλιξη που θα ασκήσει και νέα πίεση σε αμερικανικές εταιρείες που έχουν σημαντική έκθεση διεθνώς, διότι τα προϊόντα τους θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά.

Ιστορικά οι αμερικανικές μετοχές τα πηγαίνουν καλά σε χρονιές προεδρικών εκλογών, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη τις 13 από τις 16 εκλογικές χρονιές από το 1950 και μετά. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν το 2016 θα αποδειχτεί μια τέτοια εξαίρεση, δεδομένης της ύπαρξης υποψηφίων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέρνι Σάντερς. «Οσο πιο ακραίος είναι ο υποψήφιος, τόσο λιγότερο ευνοϊκά τον υποδέχεται το χρηματιστήριο», λέει η Κριστίνα Χούπερ, αναλύτρια για τις ΗΠΑ στην Allianz Global Investors. Κατά τη Χούπερ, ο προεκλογικός αγώνας θα αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά. Μπορεί η αγορά να ανέβηκε όταν η Fed ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006, ωστόσο εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων και δεν υπάρξει παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού και της εταιρικής κερδοφορίας, τότε θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα για τις μετοχές, διότι θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα. Μια άλλη ανησυχία είναι η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, εξέλιξη που έχει πλήξει τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα, αλλά και τις τράπεζες και τους επενδυτές που τις έχουν δανείσει. Ο Τζον Μάνλεϊ, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Funds Management, προειδοποιεί πως θα μπορούσε να ξεφύγει η κατάσταση στον τομέα των εμπορευμάτων με συνέπεια την εξάπλωση του αποπληθωρισμού, καθώς η πτώση της κερδοφορίας στον ενεργειακό τομέα θα πλήξει τράπεζες, προμηθευτές και άλλους.

Μέχρι σήμερα οι καταναλωτές δεν έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους, προτιμώντας να αποταμιεύσουν τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από την πτώση των τιμών της ενέργειας. Η αναλογία τιμής μετοχής προς πωλήσεις στις εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχει ήδη αυξηθεί πάνω από προηγούμενα ρεκόρ και αν υποχωρήσουν οι πωλήσεις, τότε θα αρχίσει να υποχωρεί και η τιμή των μετοχών. Αν συνεχιστεί η αδυναμία της κινεζικής οικονομίας, η αναταραχή θα μπορούσε να γίνει αισθητή ανά την υφήλιο, να πλήξει τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και τις ΗΠΑ. Για τον Μάνλεϊ της Wells Fargo, ο πιο σκοτεινός φόβος είναι ότι δεν επιδιορθώθηκε το παγκόσμιο σύστημα πριν από έξι χρόνια, αλλά απλώς καταφέραμε να καθυστερήσουμε την κατάρρευσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή