Εκστρατεία κατά της διαφθοράς ξεκινά το Πεκίνο

Εκστρατεία κατά της διαφθοράς ξεκινά το Πεκίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Κίνας ανακρίνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της China Τelecom, Τσανγκ Σιαομπίνγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, το υψηλόβαθμο στέλεχος «θεωρείται ύποπτο για σοβαρές πειθαρχικές παρατυπίες». Η φράση αυτή απλώς αποτελεί συνηθισμένο ευφημισμό για κρούσματα διαφθοράς, στο πλαίσιο της μεγάλης κυβερνητικής εκστρατείας για την πάταξή της. Η αρχή γίνεται με ανακρίσεις και έπειτα από μερικούς μήνες ο ύποπτος εξοστρακίζεται από το κόμμα, του απαγγέλλονται κατηγορίες και καταδικάζεται. Παρά την εισαγγελική διαδικασία, όπως ανακοίνωσε η China Telecom, οι δραστηριότητές της διεκπεραιώνονται κανονικά, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Τimes.

πρέπει να αναφερθεί πως ο κ. Τσανγκ είναι το πρώτο υψηλόβαθμo στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών που τίθεται στο στόχαστρο, στο πλαίσιο της δράσης κατά της διαφθοράς. Σε προηγούμενες φάσεις, οι αρμόδιοι είχαν δώσει έμφαση στους τομείς των πετροχημικών, της αεροναυπηγικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων Eurasia Group δείχνουν πως ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές της Κίνας τουλάχιστον δεκατέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη από κρατικούς οργανισμούς. Τα εν λόγω στελέχη διατηρούν παράλληλα θέσεις ως υφυπουργοί και εν γένει ως ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί. Ολοι θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά και απάτη, ενώ πέντε από τους προαναφερθέντες καταδικάστηκαν ήδη.

Πέραν των τηλεπικοινωνιών, οι κινεζικές αρχές στράφηκαν και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο εξαιτίας της κατάρρευσης της κινεζικής αγοράς το καλοκαίρι και της επακόλουθης κρατικής παρέμβασης σε αυτήν. Την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε, έπειτα από απουσία πέντε εβδομάδων, στα καθήκοντά του ο επικεφαλής ενός μεγάλου χρηματιστηριακού οίκου, του Guotai Junan International, εκτινάσσοντας κατά 8% την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Τέλος, ο Γκου Γκουάνγκτσανγκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου βιομηχανικού μη εισηγμένου ομίλου Fosun Group, προσφάτως επανεμφανίστηκε ύστερα από εξαφάνιση τεσσάρων ημερών.

Ο γνωστός και ως «Κινέζος Γουόρεν Μπάφετ» είναι πρόεδρος του Fosun, ο οποίος ελέγχει και το 14% της ελληνικής εταιρείας Folli Follie.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή