Οικονομίες που ξεχώρισαν θετικά και αρνητικά στη διάρκεια του 2015

Οικονομίες που ξεχώρισαν θετικά και αρνητικά στη διάρκεια του 2015

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιρλανδία αποδείχθηκε η έκπληξη του 2015 στην οικονομική της επίδοση, η Κίνα εμφανίζει ανησυχητική επιβράδυνση, ενώ η Βραζιλία και η Ρωσία επλήγησαν από την υποχώρηση του πετρελαίου. Συνολικά, πάντως, στον τελικό απολογισμό του 2015 μάλλον και αυτός ο χρόνος θα θεωρηθεί απογοητευτικός. Η υποτονική επίδοση της διεθνούς οικονομίας εξακολούθησε, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ και Fed, μέχρι πριν από λίγο καιρό) διέθεταν αφειδώς ρευστότητα στην αγορά, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν δραστικά και ο πληθωρισμός παρέμενε πολύ ήπιος.

Χαμένη λάμψη

Αφενός η κάμψη στις τιμές των εμπορευμάτων έκλεψε τη λάμψη από αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, αφετέρου άλλες δυναμικές παρουσίες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, έκαναν την έκπληξη. Στον ανεπτυγμένο κόσμο η ζωηρή τόνωση της αγοράς εργασίας έκανε τη Fed να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική πρώτη φορά από το 2006, ενώ η δυσπραγία στον γειτονικό Καναδά επιδεινώθηκε. Στη Γηραιά Ηπειρο οι μικρότερες οικονομίες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Το τρίτο τρίμηνο, λόγου χάριν, η Ιρλανδία αναπτύχθηκε 7%, δηλαδή με πιο γρήγορο ρυθμό από την Κίνα, και υπερσκέλισε κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 1,6%.

Αντιθέτως, στη Φινλανδία, η οποία υπήρξε από τους πιο δριμείς επικριτές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη στήριξή της, χειμάζεται από την παρακμή ζωτικών της κλάδων. Αυτοί είναι η χαρτοποιία και τα καταναλωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας. Δυσμενώς λειτουργεί και το γεγονός ότι η ζήτηση από τη Ρωσία έχει υποχωρήσει. Στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική υπάρχει σαφώς αντίθετη εικόνα με το Βιετνάμ, την Κίνα –η οποία πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης– και την Τανζανία. Στην Κίνα συγκεκριμένα, ακόμα και μετά τη διαρροή 5 τρισ. δολαρίων από τις αγορές της και την πιο αργή ανάπτυξη της 25ετίας, το συνολικό ΑΕΠ της παραμένει σχετικά ρωμαλέο. Κι αυτό μεταφράζεται στο ότι παραμένει ισχυρό εν συγκρίσει με τις ομόλογες οικονομίες. Εξίσου ζωηρή ήταν η πορεία της ινδικής οικονομίας, η οποία το τρίτο τρίμηνο είχε ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο στο 7,4% σε ετήσια βάση, όταν το δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό ήταν 7%.

Στο «στρατόπεδο» των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι. Η Ρωσία, συγκεκριμένα, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φαίνεται πως οδεύει για την πιο μακράς διαρκείας ύφεση μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Βασικός λόγος, ο οποίος και προκαλεί και επιδεινώνει την κατάσταση, είναι η μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Σε ανάλογη δυσπραγία βρίσκεται και η Βραζιλία εξαιτίας της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων συνολικά, της πολιτικής αβεβαιότητας, του ελλείμματος και ενός μείζονος σκανδάλου διαφθοράς. Η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα βυθίζεται σε μια ξεκάθαρη ύφεση.

Πέραν όλων αυτών, θα πρέπει, τιμής ένεκεν, να αναφερθεί και η Ιαπωνία, η οποία ουδέποτε εμφάνισε την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση. Το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο, ενώ εθεωρείτο πως θα συρρικνωνόταν. Οπότε, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απεφεύχθη να εμφανιστεί δεύτερη φορά ύφεση μέσα σε τρία χρόνια. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η επίδοση της Ιαπωνίας δεικνύει ότι η οικονομία της βρίσκεται σε πορεία συνολικής βελτίωσης, ακόμα κι αν παραμένουν σημαντικές προκλήσεις γι’ αυτήν. Ενα ακόμα θέμα του 2015 είχε να κάνει με την απασχόληση, της οποίας ήταν μεικτή η εικόνα, όπως και στην περίπτωση του ΑΕΠ. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι χαμηλότεροι δείκτες ανεργίας παρατηρούνται σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, αλλά η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Το πόσο σοβαρά ζητήματα στο πεδίο της απασχόλησης υπάρχουν αποτυπώνεται, τέλος, στο ότι η ανεργία είναι διψήφια στην Ελλάδα και την Ισπανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή