20 δισ. δολ. «έριξε» στα χρηματιστήρια η Κίνα

20 δισ. δολ. «έριξε» στα χρηματιστήρια η Κίνα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γενική επιστράτευση και πάλι από χθες το Πεκίνο καθώς με νέες παρεμβάσεις, αδιανόητες για τις ανεπτυγμένες αγορές, έσπευσε να ανακόψει την πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων μετά την απώλεια αξίας ύψους 590 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα. Με νέες μαζικές αγορές μετοχών από κρατικά ταμεία, ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας και παράταση της απαγόρευσης των πωλήσεων μετοχών για τους μεγαλομετόχους, επέτυχε να στηρίξει τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI 300 που έκλεισε με άνοδο 0,3% μετά τη θεαματική πτώση της Δευτέρας κατά 7%. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε και πάλι κατά 0,3% και της Σενζέν κατά 1,9%, ενώ οι αναλυτές δείχνουν μάλλον να ανησυχούν για τις κινεζικές αγορές.

Επαναλαμβάνοντας κινήσεις που είχε επιστρατεύσει το καλοκαίρι, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ένεση ρευστότητας ύψους 130 δισ. γουάν ή 20 δισ. δολαρίων. Εκτός από τις αγορές μετοχών από κρατικές επενδυτικές, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η απαγόρευση πωλήσεων για τους μεγαλομετόχους πέραν της 8ης Ιανουαρίου, οπότε επρόκειτο να λήξει. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τις εισηγμένες εταιρείες να δηλώσουν αυτοβούλως πρόθυμες να αναστείλουν κάθε πώληση, και βρήκε ανταπόκριση: ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου Zhejiang Century Huatong Group ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει μετοχές για ένα ακόμη έτος, ενώ η Changshu Tianyin Electromechanical Co. γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε πωλήσεις τους επόμενους εννέα μήνες.

Οι παρεμβάσεις επεκτάθηκαν και στην αγορά συναλλάγματος, με την κεντρική τράπεζα να πουλάει δολάρια για να στηρίξει το γουάν, που ανέκαμψε κατά 0,2% μετά την πτώση 0,6% τη Δευτέρα. «Με κάποια βοήθεια από τα κρατικά ταμεία, θα στηριχθούν βραχυπρόθεσμα οι μετοχές», τόνισε στο Bloomberg ο Γουάνγκ Ζενγκ, στέλεχος της Jingxi Investment Management της Σαγκάης, και προσέθεσε πως «μακροπρόθεσμα, η αγορά θα χρειαστεί να βρει δικές της δυνάμεις μιας και δεν μπορεί να βασίζεται διαρκώς στο κράτος». Μιλώντας, άλλωστε, στους Financial Times, ο Ανγκους Νίκολσον της IG χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικές τις κινήσεις στις κινεζικές αγορές» και επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις πολλών πηγών της κινεζικής αγοράς, που προβλέπουν «επανάληψη της πτώσης του Αυγούστου».

Πτωτικά το πετρέλαιο

Προσωρινή αποδείχθηκε η άνοδος στην οποία οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Ριάντ και Τεχεράνη. Ο «μαύρος χρυσός» κινείτο πτωτικά στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης και το απόγευμα το αργό ΗΠΑ βρισκόταν σε επίπεδα κάτω από τα 36,70 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 37,50 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, όμως, αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν πως θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για το εγγύς μέλλον καθώς η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να κατακλύζεται από πλεόνασμα προσφοράς. Σύμφωνα με τον Σκοτ Ντάρλινγκ, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων επί θεμάτων υδρογονανθράκων της JPMorgan, «η άνοδος στην πρώτη συνεδρίαση του έτους αντανακλά τους γεωπολιτικούς κινδύνους», αλλά δεν αναμένεται να δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμα πρόβλημα στις εξαγωγές πετρελαίου από την ένταση στη Μέση Ανατολή. Δεδομένου ότι τα αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, η JPMorgan διαβλέπει τον κίνδυνο να παραμείνει ανεπαρκής η ζήτηση. Εκτιμά, έτσι, πως το Brent θα κυμανθεί στα 35 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο και θα ανακάμψει σταδιακά σε επίπεδα πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για το σύνολο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή